Nieuws
Lees voor

Kempenhaeghe-arts zet epilepsie(chirurgie) in de spotlight op NPO radio 1

Kempenhaeghe-neuroloog dr. Louis Wagner was onlangs te gast in de vroege BNN-Vara ochtendshow Gaan!, dat werd uitgezonden op NPO Radio 1. Samen met presentatrice Mai Verbij praatte hij een uur lang over epilepsie in het algemeen en epilepsiechirurgie in het bijzonder.

20211021 051629
Lees voor

In het dagelijkse opinieprogramma Gaan! worden belangrijke nieuwsonderwerpen besproken. Vanmorgen kwam het onderwerp epilepsie aan de orde en konden luisteraars inbellen met vragen. Dr. Wagner, al achttien jaar werkzaam als neuroloog bij het Academisch Centrum voor Epileptologie van Kempenhaeghe, heeft uitgelegd wat epilepsie is en heeft vertelt dat niet iedere aanval op epilepsie berust. “Het is van belang om met behulp van aanvullend onderzoek (zoals EEG) de diagnose epilepsie te bevestigen of ontkrachten”, zei hij. “Pas als epilepsie is bevestigd, kunnen we beginnen met een behandeling.”

20211021 053530
Lees voor

Impact

Een tweede onderwerp dat aan de orde komt is de impact van epilepsie op iemands leven. Hierover zei dr. Wagner: “De impact wordt niet alleen beïnvloed door de ernst van de aanval. Kinderen met dagelijkse absences ondervinden bijvoorbeeld veel hinder op school. Op latere leeftijd kunnen aanvallen, waarbij iemand minder adequaat kan reageren, grote gevolgen hebben voor maatschappelijke en sociale functies, zoals autorijden.” Juist vanwege deze impact is het essentieel dat mensen met epilepsie worden begeleid door een multidisciplinair team van professionals dat hen gedurende lange tijd kan bijstaan en steunen.

Lees voor

Epilepsiechirurgie

Als programmaleider epilepsiechirurgie spant dr. Wagner zich in om epilepsiepatiënten met moeilijk behandelbare epilepsie te helpen. Hierover vertelde hij ook in het radioprogramma. Wanneer medicijnen niet helpen, kan epilepsiechirurgie in sommige gevallen een oplossing bieden. Een operatie, waarbij de bron van de epileptische aanvallen in de hersenen uitgeschakeld wordt, biedt kans op genezing. Dr. Wagner zei hierover: “Epilepsiechirurgie mag niet gezien worden als laatste strohalm bij iemand met epilepsie en aanhoudende aanvallen. Iedereen moet de kans krijgen onderzocht te worden of hij/zij in aanmerking kan komen voor een operatie.”

De uitzending van het programma is vanaf nu als podcast terug te luisteren via deze link;

https://www.nporadio1.nl/podca...


Lees voor

Meer over epilepsie

Meer weten over wat epilepsie precies is? Klik hier (https://www.kempenhaeghe.nl/epilepsie/).

Informatie over de impact van epilepsie op iemands leven vind je hier (https://www.kempenhaeghe.nl/epilepsie/expertise-centrum/).

Meer weten over epilepsiechirurgie? Klik dan hier (https://www.kempenhaeghe.nl/onderwerp/epilepsiechirurgie/).