A5 DSC 3474

Leer- en ontwikkelstoornissen: focussen op wat wél kan

Kinderen en jongeren met een neurologische aandoening kunnen te maken krijgen met zorgvragen op het gebied van leren en ontwikkeling. Ze hebben dan bijvoorbeeld problemen met lezen, of met hun concentratie en geheugen. Het is nog vrij onbekend dat er een link kan zijn tussen een neurologische ziekte of aandoening en leerprestaties en gedrag. Niet alleen bij ouders en andere familieleden. Ook zorgverleners en onderwijskundigen hebben behoe­fte aan informatie en advies. 

Het is belangrijk de sterke en zwakke kanten in (de ontwikkeling van) het leren en gedrag van een kind met een neurologische aandoening op tijd in kaart te brengen. Zo kunnen we voorkomen dat de leerprestaties of de ontwikkeling achterblijven bij de echte mogelijkheden van een kind.

Specialistische kennis

Bestaat het vermoeden dat de leer- of ontwikkelingsstoornis van een kind samenhangt met zijn neurologische aandoening, of is dit al aangetoond? Dan biedt het Centrum voor Neurologische Leer- en Ontwikkelingsstoornissen meer inzicht in deze problematiek. Het centrum is enig in zijn soort en biedt zeer specialistische expertise op het gebied van hersenen, leren en ontwikkeling.

Vakgebieden

De vakgebieden kinderneurologie, klinische neuropsychologie en neurodidactiek zijn in het centrum bij elkaar gebracht. Ook is er de optie om het aan Kempenhaeghe verbonden onderwijsexpertisecentrum De Berkenschutse erbij te betrekken voor extra invalshoeken. Ook wordt zo afstemming makkelijker met de school van het kind, of dit nu een reguliere school is of een school voor speciaal onderwijs. Zo krijgt een kind een betere kans om zich goed te voelen en beter te presteren op school. Wij focussen op wat een kind wél kan.

Kinderen met uiteenlopende aandoeningen

In ons centrum zien we kinderen met zeer van elkaar verschillende neurologische aandoeningen, onder meer: afwijkingen of infecties van het zenuwstelsel, traumatisch hersenletsel, neurologische aandoeningen als gevolg van complicaties rondom geboorte of erfelijkheid en spierziekten en neurofibromatose type 1. Voor deze laatste doelgroep zijn specifieke zorgprogramma’s opgezet.

Spierziekten

Bij een spierziekte zoals de ziekte van Duchenne en de ziekte van Becker, gaat er iets mis met de aansturing van de spieren. Daarbij spelen onder meer bepaalde eiwitten een rol. Het is nog niet zo lang bekend dat deze ook een functie in het brein vervullen in hersengebieden die te maken hebben met het geheugen, lezen en rekenen en gedrag. 

Dankzij verbeterde medische zorg en technologie is de kwaliteit van leven en levensverwachting van kinderen met een spierziekte flink verbeterd. Studeren, werken en zelfstandig wonen behoort tot de mogelijkheden. Des te belangrijker om leer- of gedragsproblematiek vroeg op te merken en te onderzoeken. Zo kan er optimale behandeling of begeleiding voor het kind komen.

Heeft u vragen over neurologische aandoeningen?