Nieuws
Lees voor

Vrouwen met slaapapneu hebben vaak andere klachten dan mannen

Bron: Libelle.nl Zo weet je of je last hebt van slaapapneu

Aan Libelle.nl gaf somnoloog/longarts dr. Lisette Venekamp van Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe deze zomer meer uitleg over slaapapneu bij vrouwen. In het artikel leest u dat als Fija Nijenhuis (52) te horen krijgt dat ze slaapapneu heeft er voor haar een heleboel puzzelstukjes op hun plek vallen. Fija blijkt na een slaaponderzoek veertig ademstops per uur te hebben. De diagnose? Ernstig obstructief slaapapneusyndroom.

Lees voor

Vrouwen met slaapapneu verdienen de nodige aandacht

De klachten die vrouwen ervaren zijn niet altijd de standaard klachten die bij deze aandoening horen. Dr. Venekamp geeft aan dat er naast de kenmerkende symptomen als snurken, vermoeidheid, overdag zomaar in slaap vallen, andere symptomen zijn die ook zeker voor vrouwen gelden: "Zij hebben vaker last van slapeloosheid, ze zijn vermoeid, hebben geen energie. Depressies en nachtmerries komen ook vaker voor bij vrouwen met slaapapneu, net als onrustige benen.” Ook noemt zij een toename van het aantal diagnoses van slaapapneu bij vrouwen na de menopauze. Het vermoeden bestaat dat vrouwelijke hormonen een beschermend effect kunnen hebben. Ook de gewichtstoename bij deze vrouwen kan een rol spelen.

Ans (63) ondervond aan den lijve hoe heftig de uitslag van haar slaaponderzoek was en vertelt in het artikel dat haar adem 85 keer per week bleek te stoppen. Haar klachten hadden dus niets met de overgang te maken. Lees ook haar patiëntenervaringsverhaal op https://www.kempenhaeghe.nl/slaapstoornissen/het-verhaal-van/ans/

Dorine van Hagen en Karin Wolters, OSA-consulenten in het Slingeland Ziekenhuis sluiten zich aan bij de kenmerken die dr. Venekamp noemt. De twee verpleegkundigen begeleiden dagelijks mensen met slaapapneu. “Vorige week sprak ik twee vrouwen en die zeiden allebei: we zijn moe, moe, moe, we kúnnen niet meer”, zegt Van Hagen. “Ze slapen vaak heel slecht, en dan gaat het vooral om het niet doorslapen.”

Lees het hele verhaal van Fija op Libelle.nl

Lees voor

Wat is slaapapneu?

Een apneu is een ademstop. Slaapapneu betekent 'tijdelijk stoppen met ademen tijdens de slaap'. Er zijn twee vormen van slaapapneu: obstructief slaapapneu en centraal slaapapneu. Voor beide vormen kunt u in het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe terecht. Zie voor meer informatie https://www.kempenhaeghe.nl/onderwerp/obstructief-slaapapneu/