Nieuws
Lees voor

Nieuwe filmserie Epilepsiechirurgie; met en voor patiënten ter voorbereiding op traject naar epilepsiechirurgie

Het Academisch Centrum voor Epileptologie, een samenwerking van Kempenhaeghe en Maastricht UMC+ (MUMC+), heeft met en voor patiënten een filmserie ontwikkeld over epilepsiechirurgie. Dit om patiënten beter voor te bereiden op het traject naar epilepsiechirurgie. Vooral de ervaringen en afwegingen van patiënten staan in deze filmserie centraal. Hieraan bleek vanuit patiënten veel behoefte. Voor kinderen is nog een aparte korte film in de maak.

Epilepsiechirurgie kan een oplossing zijn als het niet lukt om met medicijnen epilepsieaanvallen te stoppen of te verminderen. In een operatie wordt dan dat stukje van de hersenen weg gehaald waar de epilepsie ontstaat.

T
Lees voor

Met en voor patiënten

Bij een traject om de zorg rond epilepsiechirurgie te verbeteren zijn diverse oud-patiënten betrokken. Zij gaven aan dat ze graag vooraf meer visuele informatie gewild hadden over het hele traject. Met name ook de ervaringen en afwegingen van patiënten zouden helpen bij de eigen afweging om het traject al dan niet in te gaan. Op basis daarvan is de filmserie ontwikkeld. Hierin staan, naast de praktische informatie over de verschillende fases in het traject, ook een drietal patiënten en hun ervaringen centraal.

Lees voor

Intensief en meestal lang traject

Het traject naar epilepsiechirurgie is intensief en duurt meestal lang. Het is per patiënt verschillend welke onderzoeken of fases nodig zijn. Voor sommige patiënten is al snel duidelijk of zij in aanmerking komen voor epilepsiechirurgie of niet. Bij andere patiënten is zelfs een operatie nodig om te bepalen in welk hersengebied de epilepsie precies ontstaat. Die informatie is nodig om te kijken of de bron van de epilepsie weggehaald kan worden, zonder dat een patiënt bepaalde andere functies kwijtraakt, zoals bijvoorbeeld spraak of zien. Vaak is het tijdens bepaalde onderzoeken ook nodig om patiënten een aantal weken op te nemen in Kempenhaeghe of MUMC+. Tijdens alle onderzoeken, de operatie en ook tijdens de herstelperiode is er goede begeleiding vanuit Kempenhaeghe en MUMC+.

Lees voor

Expertisecentrum voor epilepsiezorg

Kempenhaeghe en MUMC+ zijn samen het Academisch Centrum voor Epileptologie, een expertisecentrum voor epilepsie en epilepsiechirurgie. Dit centrum is één van de drie Nederlandse centra waar epilepsiechirurgie mogelijk is.