Nieuws
Lees voor

Incidenten voorspellen dankzij data-analyse

Hoe mooi zou het zijn als we escalatie van moeilijk verstaanbaar gedrag van cliënten zouden kunnen voorkomen? Of dat we incidenten vóór kunnen zijn? Nadat clustermanager Gerard van Cranenbroek een webinar over data-analyse had gevolgd vroeg hij zich af of data ook bruikbaar zijn om ongewenste situaties te voorkomen. Hij ging ermee aan de slag.

“Op de Universiteit van Wageningen houdt een groep zich bezig met data-analyse”, vertelt Gerard. “Op basis van data kun je voorspellingen maken. In Kempenhaeghe bevat ons elektronisch patiëntendossier HiX een schat aan data vanuit verslagmeldingen en incidentmeldingen. Als je die informatie op een juiste manier gebruikt, zijn er wellicht patronen te ontdekken en kunnen we mogelijk vermijden dat gedrag van bepaalde cliënten escaleert. Bijvoorbeeld door de cliënt op tijd thuis te houden van dagbesteding om te voorkomen dat de cliënt (verder) overprikkeld raakt.”

Cew Kwaliteitsverslag 2021 2 F Gerard van Cranenbroek FGH7053
Lees voor

Toestemming

Gerard nam in de zomer van 2021 contact op met Joep Tummers, PHd-kandidaat Information Technology aan de universiteit in Wageningen. Joep was gelijk geïnteresseerd en haalde er Will Hurst bij, assistent-professor Data Science binnen de Information Technology groep, bij en Oscar Hoekstra, die promotieonderzoek naar data-analyse doet. Het drietal vindt het interessant om binnen het Centrum voor Epilepsiewoonzorg onderzoek te starten. Inmiddels hebben zestien cliëntvertegenwoordigers in Berkenlaan/Sparrenlaan toestemming voor deelname gegeven.

Lees voor

Resultaten

“Het onderzoek loopt nog enkele maanden door. Dan bekijken we de resultaten. In eerste instantie ligt de focus op gedrag en gedragsincidenten. Bij een positief resultaat kunnen we in een volgende stap mogelijk bekijken of het haalbaar is om patronen te ontdekken in de epileptische aanvallen van cliënten. Het zou mooi kunnen zijn als we ook daarop zouden kunnen anticiperen”, besluit Gerard.

Lees voor

Benieuwd naar het hele magazine? Klik dan hier!