Nieuws
Lees voor

Hoe gaat het met Harrie na zijn tweede epilepsiechirurgie operatie?

In het Eindhovens Dagblad van 29 december 2021 vertelt Harrie hoe het met hem gaat na zijn tweede epilepsiechirurgie-operatie. Samen met hem en neuroloog dr. Albert Colon blikken we terug. Aanvullend op het artikel benoemt dr. Colon hier nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van epilepsie.

Stereo EEG epilepsie chirurgie 54
Lees voor

Bijzondere behandelmethode

Harrie heeft sinds zijn jeugd epilepsie en was in de veronderstelling dat hij de rest van zijn leven moest leren omgaan met dagelijkse epileptische aanvallen. Aanvallen die zich kenmerken tot ‘black-outs’. Totdat bleek dat hij in aanmerking kwam voor een bijzondere behandelmethode die binnen het samenwerkingsverband Maastricht UMC+ en Kempenhaeghe wordt aangeboden bij patiënten met een specifieke epileptische aandoening zoals Harrie. Het gaat om stereo-EEG met thermocoagulatie. “Daarmee kun je de epilepsiebronnen als het ware wegbranden”, aldus neuroloog dr. Albert Colon. "Hoewel de behandeling goede resultaten kent, is de kans dat een patiënt met deze aandoening geheel aanvalsvrij wordt zo’n vijftig procent en wordt bij tachtig procent een afname van het aantal aanvallen gezien. Het biedt perspectief voor patiënten. Dat is belangrijk. We kunnen niet iedereen aanvalsvrij maken, maar we kunnen ze wel een toekomst bieden met minder aanvallen of vervelende gevolgen van hun epilepsie.” Na twee operaties zijn Harries aanvallen beduidend verminderd. Dat het soms nog gebeurt, daarmee kunnen ze goed leven.

Lees voor

Nieuwe ontwikkelingen

"Tegelijkertijd staan de ontwikkelingen in de behandeling van epilepsie niet stil," zegt Colon. “We kunnen tegenwoordig een soort pacemaker inbrengen die signalen afgeeft aan de hersenen. Dat geeft in vijftig tot zestig procent duidelijk verbetering." Ook ontwikkelt Kempenhaeghe een ‘epilepsiechirurgie-check’. Hierbij kan in verschillende fases van de behandeling een voorspelling gedaan worden van eventuele epilepsiechirurgiemogelijkheden in de toekomst.

Lees hier het artikel in het Eindhovens Dagblad https://www.ed.nl/cranendonck-...
Lees meer: ervaringsverhaal van Harrie https://www.kempenhaeghe.nl/epilepsie/het-verhaal-van/harrie/