Nieuws
Lees voor

“Erken chronische slapeloosheid als een aandoening waar een goede behandeling voor is.” Somnoloog/slaaptherapeut dr. Ingrid Verbeek van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe deed dit pleidooi woensdagnacht in de radiouitzending ‘De Slapelozen’, waar zij te gast was bij presentator Frits Spits. In ‘De Slapelozen’, een serie van vijf radio-uitzendingen, komen luisteraars, slaapdeskundigen, gedragstherapeuten en psychologen aan het woord over het onderwerp slapeloosheid.

Volgens dr. Verbeek bestaat er onvoldoende kennis van, ervaring met, en affiniteit voor het onderwerp slapeloosheid onder huisartsen en praktijkondersteuners. “Het gevolg daarvan is dat mensen niet naar een huisarts gaan”, zegt zij. “Zij weten niet dat er een behandeling – cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i) - is zonder pillen. Omdat deze behandeling niet wordt vergoed, zijn er bovendien te weinig zorgprofessionals die zich in het onderwerp verdiepen.”

Lees voor

Behandeling

Tijdens de uitzending ging dr. Verbeek in op de behandeling van slapeloosheid. Een slaaptherapeut kan helpen te ontdekken wat nodig is om de kwaliteit van slapen en het functioneren overdag te verbeteren. Dan kan zo simpel zijn als het creëren van een goede slaapplek. Voor chronische slapeloosheid is de CGT-i behandeling bewezen effectief bij 70-80% van de langdurige slapelozen.

Volgens dr. Verbeek gloort er hoop: “Deze week hebben we een gesprek met de Nederlandse Zorgautoriteit, die verandering kan brengen in de vergoeding voor de behandeling van chronische slapeloosheid. Dat zou een enorme stap in de goede richting zijn.”

Mogelijk is het je niet gelukt om live te luisteren. Geen nood. Ga naar https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/de-slapelozen waar je de uitzending terug kunt luisteren.