Het Centrum voor Neurologische Leer- en ontwikkelingsstoornissen van Kempenhaeghe, dat werd opgericht in 2008, beschikt over unieke expertise. Onze specialisten behandelen en begeleiden kinderen met een neurologische aandoening waardoor er - mogelijk - ook sprake is van een leer-, gedrags- of ontwikkelingsstoornis. Jaarlijks worden er in ons centrum tweehonderd tot driehonderd kinderen onderzocht, begeleid en/of (kortdurend) behandeld.
Als het vermoeden bestaat dat de leer- of ontwikkelingsstoornis van een kind samenhangt met zijn neurologische aandoening, of als dat al is aangetoond, biedt het Centrum voor Neurologische Leer- en Ontwikkelingsstoornissen van Kempenhaeghe meer inzicht in deze problematiek. Het centrum is enig in zijn soort en biedt zeer specialistische expertise op het gebied van hersenen, leren en ontwikkeling.
Expertise
Wij brengen expertise vanuit de kinderneurologie, klinische neuropsychologie en neurodidactiek bij elkaar en vullen die, indien nodig, aan met expertise uit andere disciplines zoals kinder- en jeugdpsychiatrie, fysiotherapie, ergotherapie, logopedie of maatschappelijk werk.
We werken nauw samen met onze externe partners in universitaire ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in de medische kant van de neurologische aandoeningen en we betrekken de behandeld arts van het kind. Zo krijgen we vanuit een breed perspectief inzicht in wat een kind wél kan. Gedurende het traject is er – met goedvinden van de ouders - afstemming mogelijk met de school van het kind.
Multidisciplinair team
In het Centrum voor Neurologische Leer- en ontwikkelingsstoornissen werkt een multidisciplinair team vanuit meerdere vakgebieden samen aan het leveren van de zorg. De expertise van de (kinder)neuroloog en de klinisch neuropsycholoog/ gz-psycholoog staan centraal. Een kinder- en jeugdpsychiater is betrokken en kan op indicatie in consult gevraagd worden om mee te denken als het gaat om gedragsproblemen gerelateerd aan de neurologische aandoening.
Het team wordt eventueel uitgebreid met een verpleegkundig specialist, maatschappelijk werker en een pedagogisch (thuis)begeleider. Voor overdracht naar scholen kan een beroep gedaan worden op de Dienst Ambulante Begeleiding van onderwijscentrum De Berkenschutse van Kempenhaeghe. Dit biedt extra invalshoeken en vergemakkelijkt afstemming met de school van het kind, of dit nu een reguliere school is of een school voor speciaal onderwijs. Indien nodig werkt het team samen met andere instellingen zoals de GGZ, Bureau Jeugdzorg, een kinderrevalidatiecentrum en/of scholen en onderwijsinstellingen.
De eindverantwoordelijkheid voor de diagnose en behandeling ligt bij de (kinder)neuroloog en de klinisch neuropsycholoog/ gz-psycholoog. De medische eindverantwoordelijkheid ligt bij de (kinder)neuroloog.
De dienstverlening van het Centrum voor Neurologische leer- en ontwikkelingsstoornissen van Kempenhaeghe wordt aangeboden onder medische verantwoordelijkheid van dr. Klinkenberg, dr. Debeij en dhr. Lauwers, (kinder)neurologen met als hoofd Drs. A.M. van Abeelen, klinisch neuropsycholoog.
Diagnostiek op maat
De dienstverlening van het Centrum voor Neurologische Leer- en ontwikkelingsstoornissen van Kempenhaeghe is erop gericht diagnostiek op maat te leveren. De multidisciplinaire diagnostiek van de problematiek van het kind, waarbij rekening wordt gehouden met de achterliggende neurologische oorzaak, maakt het mogelijk beter in te spelen op de specifieke behoeften van het kind.
Uit onderzoek in het verleden weten we dat bij zeventig procent van de aangemelde kinderen een nieuwe, niet eerder gestelde werkdiagnose wordt gevonden na onderzoek binnen het centrum.
Door goede diagnostiek en begeleiding hopen we het leren en het leerplezier van het kind op school positief te beïnvloeden en kan ook het welbevinden van het kind toenemen. Samen met ouder(s) en kind zet het team van het Centrum voor Neurologische Leer- en ontwikkelingsstoornissen zich hiervoor in.
Behandeling en begeleiding
Het Centrum voor Neurologische Leer- en ontwikkelingsstoornissen is een diagnostisch centrum. Als de diagnose en een bijbehorend behandeladvies zijn bepaald, verwijst het team het kind in principe terug naar de verwijzer. Het spreekt voor zich dat dit in overleg met de ouders gebeurt.
Daarnaast is er aandacht voor uitgebreide voorlichting aan de ouders en/of het kind - en eventuele andere betrokkenen - over de precieze leer- en ontwikkelingsproblematiek van het kind. In dat verband kan de psycholoog – na toestemming van de ouders - contact opnemen met de school van het kind.
Herhalingsonderzoek
Soms kan er na een eerste onderzoek nog geen duidelijke werkdiagnose worden gesteld. In dat geval blijft het team van CNL, indien gewenst, het kind volgen. Na enige tijd zal het kind worden opgeroepen voor herhalingsonderzoek en beoordeling van de ontwikkeling.
Wat doet het centrum verder nog?