Nieuws
Lees voor

Slaaptekort aanpakken: somnoloog Ingrid Verbeek over het belang van goede slaapzorg

Slaap is onmisbaar om overdag goed te kunnen functioneren. Dr. Ingrid Verbeek is somnoloog en slaaptherapeut bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe, dat onder meer hooggespecialiseerde diagnose, behandeling en begeleiding aan mensen met complexe slaapstoornissen biedt. In het donderdagavond uitgezonden radioprogramma ‘Bridge The Gap’ van NPO BLEND vertelt Verbeek meer over de gevolgen van slaaptekort en het belang van goede slaapzorg.

We leven in een voortdurend actieve wereld. We hebben altijd de mogelijkheid om te werken, te communiceren en onszelf te vermaken, zelfs midden in de nacht. Hierdoor lijkt slaap niet langer een natuurlijk onderdeel van ons leven, legt somnoloog Ingrid Verbeek uit. "We hebben veel om wakker van te liggen. We staan vaak 24 uur per dag ‘aan’. Slaap komt niet vanzelf, daar moet je wel wat voor doen."

Ingrid Verbeek 2
Lees voor

Behandeling

Chronische slapeloosheid verdwijnt niet zomaar. Cognitieve gedragstherapie, een effectief bewezen behandeling zonder pillen, kan mensen met insomnie helpen. Verbeek: “Tijdens de behandeling krijgt een patiënt goede informatie over slaap. Men leert om eigen slaap te monitoren en de kwaliteit van slaap te verbeteren. Betere ontspanning, een goede balans in het leven en leren omgaan met piekeren. Mensen kunnen zo veel doen zonder medicatie.”

Op het moment dat slaapproblemen je dagelijks functioneren gaan belemmeren, is het volgens Verbeek aan te raden om contact op te nemen met de huisarts. In haar boek ‘Rustig slapen – Je leven lang een goede nachtrust’ vertelt de somnoloog meer over hoe mensen een slaapstoornis over de gehele levensloop kunnen herkennen en wat zij hier (zelf) aan kunnen doen.

Lees voor

Centrum voor Slaapgeneeskunde

Het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe is een toonaangevend expertisecentrum op het gebied van slaapstoornissen en slaapgerelateerde aandoeningen. De kliniek biedt diagnostiek, behandeling en onderzoek op het gebied van slaap.