Nieuws
Thieme 4
Lees voor

Kleine actie, groot gebaar: Thieme (12) zet zich samen met vrienden in voor Kempenhaeghe

Thieme van Zundert (12) is een vrolijke, sociale jongen uit het Brabantse Vlijmen. Sinds augustus 2017 komt hij regelmatig op bezoek bij Kempenhaeghe in Heeze. Kort voor de zomer van dat jaar krijgt Thieme zijn eerste epileptische aanvallen. Wat begon als absences, kleine momenten van afwezigheid, veranderde langzaam in de grotere tonisch-klonische aanvallen. Maar Thieme laat zich niet uit het veld slaan, in tegendeel. Samen met zijn klasgenoten zamelde de jongen geld in, speciaal voor ons expertisecentrum.


Lees voor

Thieme is een enthousiaste jongen met een optimistische kijk op het leven. Hij houdt van voetballen, gamen en buiten spelen. Bij VV Haarsteeg staat hij vaak als keeper in het doel, vastberaden en vol plezier. Zijn doorzettingsvermogen en humor maken hem geliefd bij zijn vrienden en familie.

Thieme 1
Lees voor

Speciaal project


Dit schooljaar kreeg Thieme de kans iets bijzonders te doen. Samen met klasgenoten van groep 8 van basisschool De Wilgen in Vlijmen werkte hij aan een speciaal project om geld in te zamelen voor goede doelen. De leerlingen kregen de opdracht een onderneming op te zetten, om zo geld te verdienen. Vrienden Jip, Bas en Ziggy kozen samen met Thieme voor een bakkersbedrijfje.

Met een startkapitaal van slechts 5 euro - verstrekt door de leerkrachten - en wat extra geld dat de jongens inzamelden door flessen op te halen, kochten ze ingrediënten om koeken en frikandelbroodjes te bakken. De hardwerkende, jonge ondernemers verkochten hun lekkernijen aan leraren, familie en vrienden en wisten hiermee een mooi bedrag op te halen.

Thieme 2
Lees voor

Dankbaar

Dankzij de steun van Thieme’s klasgenoten, gaat een deel van al het verdiende geld naar expertisecentrum Kempenhaeghe. Het was een logische keuze voor zijn schoolgenoten. Al sinds groep 1 zitten de meeste leerlingen met Thieme in dezelfde klas. Zij weten daardoor wat epilepsie voor hem betekent. Velen herinneren zich de dagen waarop Thieme meerdere absences had. Hun steun en begrip hebben altijd een grote rol gespeeld in zijn schoolleven.

Lees voor

Daarnaast is ook Kempenhaeghe belangrijk voor Thieme en zijn familie. Al bijna zeven jaar lang krijgen zij hier de steun van neuroloog dr. Mariette Debeij-van Hall en haar collega’s. Ondanks de wisselvallige aard van zijn epilepsie, gaat het nu goed met Thieme. Hij is twee jaar aanvalsvrij en sinds februari zonder medicatie. Thieme wilde de cheque graag persoonlijk overhandigen aan dokter Mariette, als een teken van dankbaarheid voor de zorg en ondersteuning die hij heeft ontvangen. Voor Thieme en zijn familie voelt dit als een mooie afsluiting van een intensieve periode.

Mariette Debeij-van Hall , neuroloog en medisch hoofd van het centrum voor het Academisch Centrum voor Epileptologie, reageert dinsdag blij verrast op de mooie actie van Thieme. Ieder kind met epilepsie zou volgens haar eenmalig, kortdurend door Kempenhaeghe moeten worden gezien. “En hopelijk mogen steeds meer kinderen met een moeilijk behandelbare epilepsie zoals die van Thieme, Kempenhaeghe aanvalsvrij verlaten.”

Thieme5
Lees voor

Hoop voor de toekomst

Thieme hoopt dat het ingezamelde geld bijdraagt aan verder onderzoek naar epilepsie of aan de ontwikkeling van hulpmiddelen om aanvallen te voorspellen. Ook de kinderboerderij of andere voorzieningen voor kinderen die bij Kempenhaeghe verblijven zijn voor Thieme een mooi doel. Zijn actie laat zien hoe belangrijk medeleven en betrokkenheid zijn en hoe een klein gebaar een groot verschil kan maken.