Nieuws
Lees voor

In Quest: Kempenhaeghe somnoloog over slaapwandelen

Slaapwandelen is een intrigerend onderwerp. Hoe het precies ontstaat, is nog steeds een mysterie. Maar er wordt veel onderzoek gedaan naar het fenomeen. Quest, het grootste populairwetenschappelijke tijdschrift van Nederland, publiceerde onlangs op haar website een artikel over slaapwandelen als onderdeel van een serie over dit onderwerp. Neuroloog en somnoloog Angelique Pijpers van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe deelt er haar kennis van slaapwandelen met de lezers.

CSG Slaapwandelen 768x534 pixels
Lees voor

Hoe ontstaat slaapwandelen

In het eerste deel van de serie vertelt Angelique over het ontstaan van slaapwandelen. Ze legt uit dat tijdens de slaap verschillende hersengebieden actief zijn en dat slaapwandelen vooral voorkomt tijdens de eerste uren van de slaap. Wanneer die zogenoemde diepe slaap instabiel is, kan het gebeuren dat je gaat slaapwandelen. De kans dat dit gebeurt is het grootst als je jong bent en slaapwandelen ook in je familie voorkomt. Maar ook externe factoren, zoals alcoholgebruik, maken de kans op slaapwandelen groter.

Lees voor

Meer vragen over slaapwandelen

In deel twee van de serie gaat Angelique verder in op wat mensen precies doen als ze slaapwandelen en waarom het zo moeilijk te onderzoeken is. Ook geeft ze een antwoord op de vraag of mensen die met hun ogen open slaapwandelen, iets zien; of je mensen die slaapwandelen wakker mag maken en of je moe wordt van slaapwandelen.

Lees voor

Expertise over slaapstoornissen

Kempenhaeghe is een expertisecentrum voor slaapgeneeskunde. Gespecialiseerde teams van professionals zien hier mensen met slaapstoornissen die gepaard gaan met bijzondere bewegingen of gedrag. Meer informatie hierover is hier te vinden: www.kempenhaeghe.nl/ik-beweeg-of-gedraag-me-afwijkend-tijdens-de-slaap

Lees voor

Publicaties op Quest online

Lees deel I, “Hoe ontstaat slaapwandelen?” hier: www.quest.nl/hoe-ontstaat-slaapwandelen

Lees deel II, “Mag je een slaapwandelaar wakker maken? En nog vier vragen over slaapwandelen” hier: www.quest.nl/slaapwandelen-ogen-open-wakker-maken-gevaarlijk