Nieuws
Lees voor

‘Een thuis voor iedereen’. Kloostervelden Sterksel wint juryprijs Brabantse Stijlprijs 2021!

Kloostervelden Sterksel is als winnaar geëindigd van de vijf finalisten die waren genomineerd voor de Brabantse Stijlprijs 2021. Ongelooflijk trots zijn we op iedereen die heeft bijgedragen aan het winnen van deze mooie prijs, zowel gemeente Heeze-Leende, projectontwikkelaar CRA Vastgoed en expertisecentrum Kempenhaeghe, alsook alle betrokkenen van onderaannemers tot cliënten en familieleden en bewoners van deze bijzondere wijk.

IMG 20211208 WA0003 jpg winnaar
Lees voor

Stijlprijs bijzondere Brabantse initiatieven

De Stijlprijs is georganiseerd door de provincie Noord-Brabant om bijzondere Brabantse initiatieven onder de aandacht te brengen. In 2021 draaide het allemaal om nieuwe en originele vormen van wonen die net even anders zijn en die inspelen op de behoeften van deze tijd. Vandaar het thema ‘Een thuis voor iedereen’. Een thema dat de jury bij Kloostervelden vond passen voor de innovatieve wijze waarop met behoud van erfgoed de maatschappij naar binnen is gehaald en hoe bewoners met elkaar en het dorp in contact zijn gebracht. De jury roemde met name de kracht van samenwerking en volhoudendheid bij het project door alle betrokken partijen.

Van het juryrapport is een digitaal magazine gemaakt. Het juryrapport is te bekijken via https://publicaties.brabant.nl/juryrapportstijlprijs2021/.
De uitzending is terug te kijken via https://vimeo.com/event/1606446.

Woningen FGH2063 kopiëren
Lees voor

Omgekeerde integratie

In de afgelopen jaren is het voormalige instellingsterrein in Sterksel getransformeerd tot de wijk Kloostervelden, waar 176 mensen met een ernstige beperking samen met 450 nieuwe bewoners een open, inclusieve gemeenschap vormen. Rondom het oude Kloostergebouw zijn (zorg)woningen gebouwd, zijn dagbesteding, horeca en recreatie geïntegreerd en zijn wandel- en fietspaden aangelegd. Het proces van ‘omgekeerde integratie’ is vormgegeven in deze nieuwe wijk, waar kleine dingen ertoe doen. De cliënten van Kempenhaeghe zien kinderen in de wijk spelen of buren hun hond uitlaten. Iedereen is welkom in het restaurant, de wijkboerderij, speeltuin en ook de beleefroute is een absolute aanrader. Op deze manier worden ontmoetingen optimaal gefaciliteerd.

Lees voor

Verbinden

Wethouder Frank de Win van de gemeente Heeze-Leende: “Als gemeente zijn we trots op de wijk Kloostervelden als wijk van Sterksel. De wijk is omgevormd van instellingsterrein naar een zeer bijzondere wijk. Leuk dat we de stijlprijs gewonnen hebben.

Directeur Centrum voor Epilepsiewoonzorg Kempenhaeghe Antwan van Ooijen: “De integratie in de wijk is goed gelukt door met elkaar een levendige omgeving te realiseren voor zowel de oorspronkelijke Kempenhaeghe bewoners als de nieuwe buren. Saamhorigheid, verbinding en inclusiviteit zijn hierin belangrijke pijlers. Als Centrum voor Epilepsiewoonzorg zijn we een van de hoofdbewoners van deze prachtige wijk. We zien hier een inclusieve samenleving waarin mensen er echt zijn voor elkaar. Samen zetten we ons in voor een thuis voor iedereen."

Algemeen Directeur Robert van Boldrik van VB Groep: “Ruim acht jaar hebben we als CRA Vastgoed (ontwikkelaar) en Huybregts Relou (bouwbedrijf) nauw samen gewerkt met alle partijen aan een uniek stukje samenleving midden in de natuur.

Uniek omdat we al zo lang met zoveel verschillende samenwerkingspartijen en belangengroepen de neuzen dezelfde kant op hebben staan. Door de gebruikers centraal te stellen leveren we een bijdrage aan een duurzame en prettige leefomgeving.”

Zwaluwstraat FGH2060
Lees voor

‘Een thuis voor iedereen’

De bijzondere woonwijk Kloostervelden krijgt steeds meer zichtbaarheid en kan mogelijk een inspiratiebron zijn voor toekomstige plekken waar wordt gestreefd naar inclusiviteit en ‘een thuis voor iedereen’.