Nieuws
Lees voor

Artsen slaan alarm om verslavende slaapmedicatie; alternatieven voorhanden

In het Algemeen Dagblad, Eindhovens Dagblad en andere dagbladen was te lezen dat artsen alarm slaan om verslavende slaapmedicatie. Meer dan 1,3 miljoen Nederlanders gebruiken medicatie tegen hun slaapproblemen. Specialisten, zoals slaapartsen van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe, signaleren dit probleem al langer. “Ondanks waarschuwingen blijft het gebruik van slaappillen onverminderd hoog”, tekenden de dagbladen op.

Slaapmedicatie is in bepaalde gevallen wel goed inzetbaar. Het is vooral geschikt bij kortdurende slaapproblemen en alleen voor enkele dagen. Langer gebruik kan patiënten van deze medicatie afhankelijk maken.

Homepage visual gespiegeld
Lees voor

‘Gedragstherapie is de oplossing’

Hoogleraar klinische psychologie Annemiek van Straten (VU) vertelt in het artikel dat huisartsen bij twee derde van het aantal patiënten toch medicatie voorschrijven. Een oorzaak hiervoor zou kunnen zijn dat huisartsen geen goed alternatief voorhanden hebben. Toch is dit er wel. Gedragstheraptie (CGT-i) is ook volgens somnoloog-slaaptherapeut dr. Ingrid Verbeek van Centrum voor Slaapgeneeskunde hét alternatief. Deze therapie geeft goede resultaten maar kost, zo stelt Peter Vossenberg (voorzitter Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland) in de dagbladen, meer tijd en geld.

Lees voor

Versterken eerste en tweede lijn

CGT-i is dé evidence based behandeling van langdurige slapeloosheid. Op de lange termijn is het effect beter dan slaapmedicatie. Veel huisartsen beseffen het belang van niet-medicamenteuze behandeling, maar hebben niet de tijd of alle kennis om deze zelf te geven. Daarom hebben Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe, de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Slaapstraat en de Hersenstichting gezamenlijk het platform Leerslapen.nl opgericht. Ingrid Verbeek: ”Met Leerslapen bieden we huisartsen een alternatief voor behandeling met slaapmedicatie. De praktijkondersteuner Huisartsen GGZ (POH-GGZ) speelt hierbij een belangrijke rol. Via het platform kunnen meer patiënten toegang krijgen tot CGT-i. Daarmee is goede slaapzorg voor iedereen in Nederland toegankelijk.”

Lees voor

Meer informatie

Wilt u daar meer over lezen? Klik hier voor het artikel in het ED.

Of lees hier meer informatie over Leerslapen.nl.