Altijd een stapje meer voor de patiënt
KH105
Lees voor

'Blijven zoeken naar manieren om het beter te maken'

Kinderneuroloog Sigrid Pillen wil van betekenis zijn voor het hele systeem van een kind. Na haar afstuderen als kinderarts was de specialisatie kinderneurologie een logisch vervolg. 'Het brein bepaalt bijna alles: hoe je bent, wat je kunt, hoe je in je vel zit.'

In Kempenhaeghe specialiseerde ze zich verder tot somnoloog, deskundige op het gebied van slaap. Een relatief jong vakgebied, zeker als het om kinderen gaat. “Slaap is heel bepalend voor de kwaliteit van leven. Wie ‘s nachts slecht slaapt, functioneert overdag ook niet goed. Een kind met een slaapstoornis heeft een enorme impact op het gezin. Als je de nachten kunt verbeteren, verbeter je alles. Dat maakt dit tot zo’n mooi vakgebied”.

Lees voor

Breed benaderen

Sigrid Pillen voelt zich in Kempenhaeghe helemaal op haar plek. “We hebben veel kennis in huis over iets heel specifieks. Voor elke patiënt bundelen we al die kennis. Vanuit verschillende invalshoeken kijken we naar het kind. Niet alleen naar de aandoening maar ook naar gedrag, ouders, school; alles wat in het leven van een kind belangrijk is. Van daaruit gaan we op zoek naar oplossingen.”

Lees voor

Er zijn en echt helpen

De samenwerking met andere disciplines is volgens de arts cruciaal. Niet alleen om tot de best mogelijke oplossingen te komen, maar ook om ouders en kinderen optimaal te kunnen begeleiden. “Mensen komen vaak met heftige problemen. Als collega’s kun je elkaar helpen en je zorgen delen. Dat maakt dat je het als professional beter volhoudt, zodat je er als team kunt zijn voor zo’n gezin. Zo kunnen we onze patiënten écht helpen. Mensen gaan hier pas de deur uit als we met z’n allen tevreden zijn over wat we hebben bereikt. Daarmee is niet gezegd dat we alle problemen kunnen oplossen, maar we kunnen altijd íets doen.”

Lees voor

Kennis delen

Het aantal patiënten is de laatste jaren sterk toegenomen. Bovendien komen ze met steeds ingewikkeldere problemen. “Wij zouden heel graag zien dat de behandeling van slaapstoornis­sen onderdeel wordt van de normale zorg. Daarom dragen we onze kennis heel bewust uit naar artsen buiten Kempenhaeghe zodat we in ons centrum plek hebben voor de meest complexe patiënten. Voor een groot deel van die patiënten beginnen we daar waar de medische handboeken ophouden. Als arts heb je dan heel weinig om op terug te vallen. Je moet dokteren vanuit de kennis en ervaring die je in de loop der jaren opbouwt, en dat leren toepassen in nieuwe situaties. Dat stuk pionieren is wat ik het allermooiste vind.”

Lees voor

Onderzoek

Pionieren gebeurt ook in de vorm van onderzoek, zowel binnen als buiten Kempenhaeghe. Zo worden met onder andere de Technische Universiteit Eindhoven en Philips technieken ontwikkeld om slaap te meten zonder daarbij de patiënt te verstoren. Zonder plakkertjes en sensoren dus, maar met een even grote betrouwbaarheid. Ook draagt Sigrid bij aan onderzoeken waar slaap een rol speelt, zoals naar manieren om kinderen met autisme beter te laten functioneren op school. “Input leveren om te zorgen dat de juiste kennis op de juiste plek komt, dat vind ik ontzettend belangrijk”, aldus Sigrid.

Lees voor

Stappen maken

Zo groeien de kennis en ervaring per dag. Zo ook de motivatie om mensen te helpen, ongeacht hoe ingewikkeld hun problemen zijn. “Ik blijf altijd zoeken naar manieren om het beter te maken voor de patiënt. Dat is vaak een lange zoektocht maar die ga ik graag met mensen aan. Meestal lukt het om echt stappen te maken, soms niet. Omdat bijvoorbeeld een onderliggende oorzaak eerst moet worden aangepakt. Maar ook dat gegeven kan mensen verder helpen.”