Altijd een stapje meer voor de patiënt
KH 2 A Lenny en Noortjewebsite Kh 2 Awebsite Kh FHP2158
Lees voor

'Talenten, mogelijkheden en verbinding'

Als activiteitenbegeleider in het Centrum voor Epilepsiewoonzorg Kempenhaeghe sta je dicht bij de bewoners. Dagelijks werk je voor én met hen aan activiteiten die passen bij de persoon, diens behoeften, wensen en mogelijkheden. Niekje Verberne kent de betrokkenheid waarmee zij en haar collega's zich inzetten voor de bewoners. Maar ze voelde ook een steeds grotere behoefte om breder samen te werken. Sinds 2016 is ze voorzitter van de vakgroep Activiteitenbegeleiding.

“Activiteitenbegeleiders werken met veel verschillende groepen mensen”, legt Niekje uit. “Van kinderen met een laag ontwikkelingsniveau tot volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel. Iedereen heeft andere talenten en mogelijkheden en behoeften. Voor iedere deelnemer zoeken we naar een passend aanbod. Daarnaast streven we naar een goede samenwerking met woonbegeleiders zodat dat de vaardigheden waar wij aan werken ten goede komen aan de dagelijkse zorg.”

Lees voor

Mensen zien stralen

Niekje heeft duidelijk passie voor haar vak. “Het is zo leuk om met deze mensen te werken”, vertelt ze enthousiast. “Samen op zoek gaan naar talenten en mogelijkheden, mensen uitdagen om hun grenzen te verleggen en ze dan te zien stralen. Dat geeft echt heel veel voldoening.”

Lees voor

Geluk, talent en trots

Onlangs zette een speciale werkgroep van de vakgroep Activiteitenbegeleiding haar visie ‘Geluk, talent en trots’ op papier. “We willen deelnemers een goede reden geven om hun bed uit te komen”, licht Niekje toe. “Dat ze een goed gevoel hebben bij de invulling van hun dag en trots kunnen zijn op wat ze hebben bereikt. We helpen deelnemers om te groeien en zich ontwikkelen. Of om vaardigheden zo lang mogelijk te behouden. Zo hopen we steeds een klein beetje geluk toe te voegen aan de dag

KH 2 A Lenny en Noortjewebsite Kh 2 Awebsite Kh FHP2198
Lees voor

Patronen doorbreken

Het klinkt allemaal vrij luchtig. Toch is Activiteitenbegeleiding een vak apart. Niekje: “Om te groeien is het nodig om uit je comfortzone te komen. Soms willen deelnemers niet veranderen. Dan is het aan ons om ze toch in beweging te brengen: nieuwe invalshoeken verzinnen, patronen doorbreken en onderzoeken wat er mogelijk is. Je ziet dat deelnemers weer gelukkig worden als ze een nieuwe uitdaging hebben gevonden. Dat is de mooiste beloning van ons werk.”

Lees voor

Bijdragen

Niekje is blij met de mogelijkheden binnen Kempenhaeghe: “De combinatie van epilepsie met verstandelijke beperkingen maakt ons vakgebied extra interessant. Voor echt goede zorg is voldoende kennis en samenwerking nodig. Dit bouwen we steeds verder uit. We onderzoeken wat de invloed van activiteiten is op het verloop van de epilepsie. Zo dragen we als vakgroep concreet bij aan epilepsiezorg.”

Lees voor

Verbindingen leggen

Als voorzitter van de vakgroep kan ik actief bijdragen aan de ontwikkelingen binnen ons vak, door het leggen van verbindingen binnen en buiten de organisatie en door collega’s te inspireren. Als coördinerend activiteitenbegeleider vind ik het belangrijk dat we onszelf blijven profileren en onze meerwaarde zichtbaar maken. Om daar het hele team in mee te krijgen, geeft mij extra veel voldoening.”