Altijd een stapje meer voor de patiënt
KH DSC 9492
Lees voor

Linda: 'Nooit gedacht dat ik dit zo leuk zou vinden'

Wie tien jaar geleden tegen Linda Pellemans had gezegd dat ze op een gedragsgroep zou gaan werken, was waarschijnlijk voor gek verklaard. Wie tien jaar geleden tegen Linda Pellemans had gezegd dat ze op een gedragsgroep zou gaan werken, was waarschijnlijk voor gek verklaard.

Toch is dat wat ze inmiddels al vijf jaar doet. Met heel veel plezier.

Lees voor

Combinatie

Van huis uit is Linda verpleegkundige. In het verlengde van haar opleiding ging ze in eerste instantie op een zorggroep aan de slag. “Na de verhuizing naar de nieuwbouw was het de bedoeling dat we ook zouden bijspringen op de gedragsgroep, die één etage hoger zat. In het begin zag ik daar best wel tegenop, maar al gauw ontdekte ik hoe leuk ik het vond. Als ik nu opnieuw moest kiezen, zou ik misschien zelfs voor een SPH of SPW opleiding gaan. Al is de combinatie binnen het team, met collega’s die een agogische achtergrond hebben, ook wel heel prettig.”

Lees voor

Verwachtingen helder

In haar dagelijks werk ervaart Linda veel vrijheid. “Als team houden we het huishouden draaiende. De bewoners zijn voor het merendeel jong volwassenen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. Als ze iets niet begrijpen, kunnen ze boos reageren; verbaal of fysiek. Het is onze taak om hen zo te begeleiden dat ze weten wat er van hen verwacht wordt. En als ze toch van slag raken, hen weer gerust te stellen.”

Omdat Linda en haar collega’s de bewoners goed kennen, is de sfeer op de woongroep over het algemeen heel gezellig. “We herkennen de signalen en weten hoe we daarop moeten inspelen. Daardoor loopt het meestal soepel en is het fijn werken op de groep. Loop je toch ergens tegenaan in de omgang met een bepaalde bewoner, dan kun je altijd terugvallen op je collega’s en – als het nodig is – op de hoofdbehandelaar.”

Lees voor

Belangrijk

Belangrijk in dit werk is de vertrouwensband met de bewoners. Daarnaast moet je als woonbegeleider heel consequent zijn én je afspraken nakomen. “Humor is een goed middel om dingen luchtig te houden. Maar wel met mate, anders nemen de bewoners een loopje met je.” Na vijf jaar weten zij inmiddels precies wat ze aan Linda hebben. Zelfs zo dat ze soms haar reacties kunnen voorspellen. “Omgekeerd weet ik hoe belangrijk ik voor hen ben. Dat geeft mij heel veel voldoening.”

Lees voor

Ontwikkeling stimuleren

Bewoners leren kennen en begrijpen, hun gedrag ‘lezen’ en reacties voorspellen, dat zijn vaardigheden die Linda in haar werk steeds verder ontwikkelt. Maar ook op andere gebieden zijn er veel mogelijkheden om te leren en te groeien. “Kempenhaeghe stimuleert medewerkers heel sterk om zich te ontwikkelen. Als je een idee hebt, word je gehoord en wordt er naar manieren gezocht om het voor elkaar te krijgen. Zoals een werkgroep of een cursus. Er kan en mag hier heel veel, en dat zorgt ervoor dat ik heel veel plezier heb in mijn werk.”