Geavanceerde diagnostiek: Slaaponderzoek vereenvoudigen
Lees voor

Meten op basis van hartslag

Als het mogelijk zou zijn om slaap te meten zonder direct naar het brein te kijken, kan de meetmethode worden versimpeld. Onderzoekers zoeken naar fysiologische signalen die van betekenis zijn voor analyse van de kwaliteit van de slaap. Daarbij moeten die signalen te monitoren en te interpreteren zijn zonder dat ze de slaap zelf verstoren. En ze moeten geschikt zijn om een individuele behandelstrategie eruit af te leiden. De hartslag is mogelijk een fysiologisch signaal dat aan deze eisen voldoet.

Momenteel wordt een ‘smart watch’ getest die beweging en hartslag meet. De variatie van de hartslag zegt iets over de ademhaling en daarmee over de slaap. Ook onderzoeken we de toepassing van infraroodcamera’s. Die kunnen bewegingen tijdens de slaap vastleggen en aan de hand van de doorbloeding van de huid de hartslag meten.

Lees voor

Thuis meten vergroot betrouwbaarheid van gegevens

Behalve de patiënt in de nabije toekomst minder te belasten met een complex instrumentarium, streven we ernaar om thuis de kwaliteit van slaap te meten. Dat is niet alleen comfortabel voor de patiënt, maar verbetert ook de betrouwbaarheid van slaapregistratie. 

Thuis slaapt de patiënt – ten opzicht van de kliniek - eerder zoals dat voor hem of haar gewoon is. Ook is het gemakkelijker om in de thuissituatie langere tijd te meten wat de slaapregistratie minder een momentopname maakt. Omdat symptomen van slaapstoornissen van nacht tot nacht kunnen verschillen, verbetert dit de diagnosestelling.

Tot slot kan het effect van de behandeling objectief worden bepaald. Nu gaat de arts hiervoor noodgedwongen af op het subjectieve oordeel van de patiënt. Dat is belangrijk maar niet altijd volledig.