Nieuws
Lees voor

Voor derde maal NIAZ-gecertificeerd!

Eens in de vier jaar toetst het Nederlands Instituut voor Accreditatie van Ziekenhuizen (NIAZ alle zorgprocessen - en daarmee het kwaliteit- en veiligheidssysteem – van Kempenhaeghe.  Zo ook in 2017. Voor de derde keer op een rij oordeelde het NIAZ, na een vijfdaags bezoek, dat Kempenhaeghe in woord en daad bewijst de NIAZ-accreditatie waard te zijn. Op maar liefst 97% van de te toetsen punten voldeed Kempenhaeghe direct aan de norm. De heer Kees van Dun, directeur van het NIAZ reikte op 20 maart 2018 het formele certificaat uit aan dr. Marlène Chatrou en drs. Nico Geurts van de raad van bestuur.

Afbeelding
Lees voor

"Live meelopen" met patiƫnt

Het NIAZ toetst of zorginstellingen in Nederland en Vlaanderen het huis op orde hebben. Dat gebeurt aan de hand van het internationale accreditatieprogramma Qmentum. Dit van oorsprong Canadese programma wordt gevoerd in meer dan 27 landen. De auditoren passen tijdens de toetsing de ‘tracermethodiek’ toe. Dit houdt in dat een patiëntenproces van ‘voor tot achter’ wordt bekeken: het auditteam loopt ‘live’ mee met patiënten en bekijkt hoe de processen die patiënten doorlopen, zijn beschreven. Ook checken de auditoren of medewerkers die met het proces te maken hebben ook daadwerkelijk het beleid en de handelswijzen kennen. Zo toetst het NIAZ of een organisatie doet wat ze zegt te doen. De accreditatie biedt patiënten, zorgverzekeraars, samenwerkingspartners, overheden en samenleving vertrouwen in een zorgorganisatie.

Lees voor

Extra complimenten voor betrokkenheid

De her-accreditatie bevestigt dat zorg van Kempenhaeghe al jaren lang is gericht op voortdurende verbetering en borging daarvan. Daarbovenop signaleerden de auditoren een bijzondere betrokkenheid bij cliënten. Een van de citaten daarover: ‘Medewerkers van Kempenhaeghe zijn zeer betrokken bij de cliënten en stralen liefde voor het vak uit.’ De auditoren zien deze betrokkenheid niet enkel van medewerkers in de directe zorg, maar ook van medewerkers in ondersteunende processen zoals bijvoorbeeld schoonmaak/onderhoud en technische ondersteuning. Verder rapporteerde het NIAZ bijzondere waardering voor:  de geïntegreerde dagbesteding voor kinderen,  de dagbesteding in atelier Kempro,  de medicatieveiligheid voor cliënten in het Centrum voor Epilepsiewoonzorg, de intervisie van de neurologen van het Academisch Centrum voor Epileptologie,  de informatievoorziening aan patiënten bij een eerste polikliniekbezoek , de normen voor minimaal aanvaardbaar zorgniveau ontwikkeld door de cliëntenraad  en  het risicomanagement.