Deze site plaatst cookies. Dit doen we om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Wilt u geen cookies, klik dan hier.
Dat epilepsie ‘meer is dan aanvallen alleen’ beseffen we in Kempenhaeghe als geen ander. Zeker als de aanvallen moeilijk behandelbaar zijn, beïnvloedt epilepsie het dagelijks leven. Juist ook tussen de aanvallen in. Want terwijl op het ene moment alles in orde is, kan er op een ander onverwacht moment sprake kan zijn van een ernstige aanval.
Waarmee moet een patiënt rekening houden? En hoe kan een arts helpen om op een juiste manier samen met de patiënt risico’s af te wegen. Daarover sprak collega prof. dr. Marian Majoie tijdens de nascholing voor neurologen en artsen in opleiding.
Aan de hand van de stappen ‘risico’s inschatten’, ‘risico’s vermijden’ en ‘risico’s verkleinen’ gaf zij hiervoor handvatten.
Bij het inschatten van risico’s is het belangrijk om een aantal vragen te bespreken. Voel je als patiënt de aanvallen aankomen? Hoe verlopen de aanvallen? Stoppen aanvallen vanzelf en wanneer treden aanvallen op? Woon je als patiënt alleen of met huisgenoten?
Wat kun je als patiënt zelf doen in het vermijden van risico’s? Daarbij kan gedacht worden aan het voorkomen van stress, geen drugs en alcohol, geen risico’s thuis en in het werk, in vrije tijd en sporten of in het verkeer zoals autorijden of geen discolampen en fel licht.
Optimale behandeling gericht op het streven naar aanvalsvrijheid is vanzelfsprekend het belangrijkste ‘wapen’ tegen risico’s bij epilepsie. Ervaring leert dat het betrekken van de patiënt bij de behandeling tot grotere therapietrouw leidt. Ook alert zijn op verandering van levensfase is belangrijk.
Als medicijnen onvoldoende helpen en/of tonisch-clonische aanvallen aanwezig blijven, is - behalve inzet van aanvalsalarmering – de overweging van de kansen van andere behandelmethoden aangewezen. Hier kan de expertise van de gespecialiseerde epilepsiezorg worden ingeroepen.
Denk aan ezelsbruggetje! Het aangereikte ezelsbruggetje ‘boom, water, vuur en vervoer’ is een hulpmiddel om de diverse risico’s bij epilepsie aan de orde te stellen. Zie voor uitgebreide informatie.