Kempenhaeghe benadrukt belang van goede herkenning en diagnostiek van REM-slaapgedragsstoornis
REM-slaapgedragsstoornis (RBD) staat bekend als een vorm van ongewenst en onbewust gedrag tijdens de slaap. Het is een klacht die regelmatig gehoord wordt in de spreekkamer van de (slaap)dokter. Mensen met RBD voeren in hun slaap dromen uit, vaak met een agressief karakter. Het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe houdt zich bezig met onderzoek naar deze parasomnie. Somnoloog en neuroloog dr. Angelique Pijpers: “We zien dat een groot deel van mensen met RBD in de loop van het leven de ziekte van Parkinson of Parkinsonisme ontwikkelen. RBD is dan een vroeg symptoom van de ziekte. Herkenning ervan is belangrijk in de ontwikkeling van (nieuwe) behandelstrategieën voor Parkinson(isme).”

REM-slaap
Tijdens de REM-slaap verslappen normaal gesproken de meeste spieren van het lichaam, o.a. om te voorkomen dat we onze dromen kunnen uitbeelden. “Bij een REM-slaapgedragsstoornis vindt die verslapping niet plaats, waardoor mensen hun dromen gaan uitleven in bed. Dat doen ze soms op een gewelddadige manier door te schelden, trappen of te slaan en soms uit bed te vallen. Dat is zeer onaangenaam voor de bedpartner en de patiënt”, vertelt Angelique. Voor het Tijdschrift voor Neurologie en Neurochirurgie schreef zij samen met collega professor Sebastiaan Overeem e.a. over deze parasomnie, symptoomherkenning, diagnostiek en behandeling ervan https://www.tnnonline.nl/journal-edition/jaargang-124-nummer-1-februari-2023/

Verschil met slaapwandelen
Angelique geeft aan dat een REM-slaapgedragsstoornis overigens heel iets anders is dan slaapwandelen of alleen praten in de slaap. “Slaapwandelen vindt plaats vanuit de diepe nonREMslaap (nonREM parasomnie). Mensen met een nonREM parasomnie hebben geen verhoogd risico op het krijgen van Parkinson(isme). Van nonREM parasomnie kun je ook dermate hinder hebben, dat evaluatie en behandeling is aangewezen.”

Update@kempenhaeghe
Tijdens het klinisch wetenschappelijk symposium Update@Kempenhaeghe op 31 maart is volop aandacht voor de REM-slaapgedragsstoornis. In een drieluik van voordrachten praten dr. Angelique Pijpers, dr. Karin van Dijk en dr. Femke Dijkstra collega-specialisten bij over de laatste stand van zaken over REM-slaapgedragsstoornis; hoe herken je het en stel je de diagnose, wat zijn de behandel- en begeleidingsmogelijkheden en de dilemma’s waar je tegenaan loopt en welke kansen bieden de huidige onderzoeksontwikkelingen.
Meer informatie over het symposium Update@Kempenhaeghe: https://www.kempenhaeghe-events.nl/sessies-slaapgeneeskunde-2/