Nieuws
Lees voor

Bijzondere behandelmethode bij epilepsie te zien op SBS-6

Maastricht UMC+ en Kempenhaeghe spannen zich samen in om mensen met een zogenoemde therapieresistente epilepsie te helpen. Epilepsiechirurgie kan voor sommigen van hen een oplossing bieden.

Het traject van stereo-EEG/thermocoagulatie is een onderscheidende vorm van epilepsiechirurgie. In deze relatief nieuwe behandelmethode geldt het Academisch Centrum voor Epileptologie van Kempenhaeghe en Maastricht UMC+ als voorloper voor Nederland. De aanpak kan perspectief bieden voor een bepaalde groep patiënten voor wie eerder geen goede behandeloptie beschikbaar was.

 

Lees voor

Wegbranden epilepsiebronnen

In het traject van stereo-EEG/thermocoagulatie worden de epilepsiebronnen als het ware weggebrand.

Tijdens een operatie brengt de neurochirurg meerdere diepte-elektroden in in de hersenen van de patient. Dat gebeurt op en in de buurt van de plek waar de epilepsiebronnen zich bevinden. Van tevoren is door de neuroloog tot op de millimeter nauwkeurig berekend waar de elektroden te plaatsen. Na het operatief inbrengen van de elektroden wordt geprobeerd aanvallen te meten, ook door deze op te wekken. Als exact is gemeten waar de epilepsiebronnen en het epileptisch netwerk zitten, brandt de neuroloog deze weg. Dat gebeurt via dezelfde elektroden.

De kans dat een patiënt met deze behandeling geheel aanvalsvrij wordt, is circa dertig procent. Om te beoordelen of een patiënt op deze manier kan worden behandeld, doorloopt hij/zij een traject waarin een breed team van professionals bij elke stap samen met de patiënt de kansen op succes afweegt ten opzichte van de met de ingreep gepaard gaande risico’s.

Lees voor

Patient Harrie in SBS6-programma 'Mijn leven in hun handen'

Harrie is een van de patiënten die het traject  van stereo-EEG/thermocoagulatie heeft doorlopen. Het tv-programma ‘Mijn leven in hun handen’ stond op 3 en 10 december 2020 in het teken van het verhaal van Harrie en zijn behandelend artsen van het Academisch Centrum voor Epileptologie. De uitzending is hier terug te kijken.

Lees meer over de ervaringen van Harrie op https://www.kempenhaeghe.nl/het-verhaal-van/harrie/

 

 

Lees voor

Vragen en antwoorden over stereo-EEG/thermocoagulatie behandelmethode

Heeft u vragen over de stereo-EEG/thermocoagulatie behandelmethode? Kijk dan voor vragen en antwoorden in het overzicht Q&A.