17 maart Internationale Dag van de Slaap; Kempenhaeghe wil goede slaap voor iedereen
Iedereen heeft wel eens moeite met slapen of is overdag wel eens slaperig, vermoeid en daardoor prikkelbaar. Maar als klachten zoals slapeloosheid of slaperigheid lang aanhouden, heb je misschien wel een slaapstoornis. De experts van Kempenhaeghe zetten zich dagelijks in voor een goede slaapzorg voor jong en oud. Tijdige en goede behandeling is belangrijk om langdurige slaapproblemen en de medische, psychische, sociale en maatschappelijk gevolgen daarvan te voorkomen.

Goede slaapzorg voor iedereen toegankelijk
Iedereen verdient goede slaapzorg. Voor slechte slapers is cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i) een effectieve behandeling, maar helaas hebben nog te weinig mensen hier toegang toe. Daarom ontwikkelden GGNet en Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe de trainingsmodule ‘Leer beter slapen’. Door zorgprofessionals te scholen in CGT-i en materiaal voor patiënten te ontwikkelen, willen de initiatiefnemers de CGT-i behandeling toegankelijker maken voor grotere groepen patiënten, ook voor mensen in de GGZ.

Vicieuze cirkel van slecht slapen doorbreken
De module is gebaseerd op het eerder door Ingrid Verbeek geschreven zelfhulpboek ‘Slapeloosheid’. Ingrid: “Het is onze missie om zoveel mogelijk slechte slapers toegang te geven tot deze behandeling. De behandeling doorbreekt de vicieuze cirkel van slecht slapen en gaat uit van verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van acute en langdurige slapeloosheid. Met de nieuwe module bieden we nu ook materiaal aan voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Door het aanbieden van dit gratis materiaal kunnen we nog meer mensen bereiken.”

Slaaptekort? Neem het serieus
Slaaptekort is zeker iets om serieus te nemen. Gelukkig blijft het merendeel van het slaaptekort beperkt tot een levensfase. Zo ziet Roel Kurvers, kinderarts bij Kempenhaeghe in zijn spreekkamer dagelijks vermoeide ouders voorbijkomen. “Heb je last van een slechte slaper in huis? Probeer dan je slaapmomenten alsnog te pakken”, tipt Kurvers. “Stuur je kind bijvoorbeeld even uit logeren. Wissel de ‘nachtdiensten’ af met je eventuele partner. Slaap bijvoorbeeld om en om op zolder. Of kijk of je overdag een moment hebt om nog wat uurtjes slaap te krijgen.”
Pas slaaphygiëne toe
Kurvers benadrukt ook dat je de ‘slaaphygiëne adviezen’ goed toepast. “Zorg voor regelmatige bedtijden, laat je kind ’s avonds eerst even rustig afschakelen voor het naar bed gaat en hanteer een vast slaapritueel. Denk aan even in bad, een pyjama aantrekken en nog een boekje lezen. Werkt dat ook niet, schakel dan zeker professionele hulp in om de oorzaak te achterhalen en weg te nemen.”
Meer slaap- en waaktips
Neem een kijkje op https://www.kempenhaeghe.nl/uploads/documents/Infographic-Slaap-Tips_CSG_DEF.pdf of bekijk tips voor slaapstoornissen bij kinderen: https://www.kempenhaeghe.nl/uploads/documents/pdf/Slaapstoornissen%20bij%20kinderen.pdf