Lees voor

Symposium Epilepsiewoonzorg

 

De organisatie van een symposium voor collega’s in (gehandicapten)zorginstellingen door het Centrum voor Epilepsiewoonzorg van Kempenhaeghe is een terugkomende traditie geworden. De onderwerpen van het symposium gaan altijd over de combinatie van epilepsie en een verstandelijke beperking en de betekenis daarvan voor patiënt en zorgverlener in de dagelijkse zorgpraktijk.

Het thema voor 19 maart 2019 is Epilepsie en verstandelijke beperking: alle kennis, alle aandacht! Uiteenlopende onderwerpen aan bod zoals het observeren van aanvallen, slaapwaakproblemen, comorbiditeit en ook ervaringsverhalen.

We nodigen u van harte uit om in te schrijven.

Uitnodiging

Lees voor

'Epilepsie en verstandelijke beperking: alle kennis, alle aandacht!'

Datum: Dinsdag 19 maart 2019

Locatie
: 'De Broeders' Kloostervelden, Sterksel

Voor wie: Symposium voor begeleiders in de zorg van mensen met een verstandelijke beperking en epilepsie. Zowel gericht op begeleiders met een verpleegkundige/verzorgende achtergrond alswel met een (ped)agogische achtergrond.

Contactpersoon: Maartje van den Hove, hovem@kempenhaeghe.nl

Kosten:  € 125 (incl. btw)

Accreditatie: aangevraagd voor beroepsgroep V&V uregistratie

 

Lees voor

Plenair programma

09.30 uur
Welkom en opening 
Maartje van den Hove, dagvoorzitter

09.35 uur
Observeren en beschrijven van aanvallen
dr. Richard Lazeron, neuroloog en Alexandra Haenen, GZ-psycholoog

10.15 uur
Insomnie bij mensen met een verstandelijke beperking: Sleeping Disabled?
Naomi van den Broek, AVG/somnoloog en Anneke Stevens, psycholoog i.o. GZ- psycholoog

11.00 uur
Workshop ronde 1

12.30 uur
Lunch

13.30 uur
Workshop ronde 2

15.00 uur
Epilepsie en comorbiditeit: 1 + 1= 3?
Francesca Snoeijen, AVG

15.45 uur
Cliënten aan het woord
Willeke van Blarikom, GZ-psycholoog

16.15 uur
Sluiting 
Maartje van den Hove, dagvoorzitter

Lees voor

Workshops

Workshop 1:
Beleef het onbegrijpelijke
Inge Veugen, GZ-psycholoog, Mandy Saes en Elle Hurkmans, persoonlijk begeleiders

Een belevingsgerichte workshop over het leven in een moeilijk te begrijpen wereld voor een cliënt met epilepsie, Autisme Spectrum Stoornis en een verstandelijke beperking.

Workshop 2:
Ouder worden is eigenlijk best vernieuwend
Claudia Sweegers, coördinerend activiteitenbegeleider en Karin Boelens, senior begeleider

Informatie over de ouder wordende bewoner met een verstandelijke beperking en epilepsie. Wat verstaan we onder een beschadigd brein, dementie en epilepsie? Wat is omgevingszorg en hoe kun je vanuit deze omgevingszorg een juiste begeleiding bieden bij achteruitgang?


Workshop 3:
Mondzorg voor mensen met epilepsie en verstandelijke beperking
Ceciel Jacobs, mondhygiënist en Ellen Voermans, tandarts- en preventieassistent

Juist voor de doelgroep epilepsie en verstandelijke beperking is goede mondzorg essentieel. ‘Streven naar een gezonde mond: wat komen we tegen met betrekking tot mondzorg en hoe gaan we hiermee om?’

Workshop 4:
Alle aandacht voor de naasten!
Marieke van der Linde, GZ-psycholoog en Jolanda van Omme, maatschappelijk werker

Stilstaan bij ‘het verhaal’ van de naasten van onze cliënten met epilepsie en een verstandelijke beperking. Vanzelfsprekend laten we hen aan het woord en gaan we met elkaar in gesprek. Thema’s: ‘Wat is het levensverhaal van de naaste? Welke rol en impact heeft de cliënt gehad op het gezin, persoonlijke ontwikkeling, relatie die u met elkaar heeft? Hoe is de uithuisplaatsing en opname binnen een zorgorganisatie ervaren? Hoe wordt de samenwerking met professionals ervaren?’

Workshop 5:
Een epileptische aanval! Wat nu?
Ellen Peeters en Joke Creemers, verpleegkundig specialisten

Aan de hand van casuïstiek en praktijkvoorbeelden gaan we in op hoe te handelen bij epileptische aanvallen. Wat moet je doen (eerste hulp bij aanvallen, noodmedicatie toedienen, het bewustzijn controleren). Wat is een status epilepticus, wanneer moet u ingrijpen bij langdurige aanvallen en wat te doen als de ene aanval de andere opvolgt? Er is ruimte om in te gaan op vragen. Waar loopt u als hulpverlener in de dagelijkse praktijk tegen aan?

Workshop 6:
Epilepsie en gedrag: wat hebben ze met elkaar te maken?
Dr. Jans van Ool, orthopedagoog en Inge Botteram, activiteitenbegeleider

In de praktijk wordt regelmatig een samenhang tussen gedrag en epilepsie gezien of vermoed. Waar is dit op gebaseerd en zijn deze vermoedens terecht? Wat moet u weten en waar dient u rekening mee te houden in de begeleiding van mensen met epilepsie?

 

Lees voor

Inschrijven

U kunt hier inschrijven voor het symposium van 19 maart 2019

Inschrijfformulier

Lees voor

Terugblik symposium Epilepsiewoonzorg 2018

 

In maart 2018 had het symposium de titel 'Epilepsie en verstandelijke beperking van alle kanten bekeken!' Ruim 100 medewerkers uit (gehandicapten)zorginstellingen  die werken met cliënten met epilepsie volgden lezingen en workshops over onder meer aanvalsdetectie en nachtelijke bewaking bij epilepsie, andere behandelingen dan medicatie, epilepsie in verschillende levensfasen, niet-epileptische aanvallen en epilepsie en slaap. Ook was er een rondleiding in de wijk Kloostervelden waar collega's uit de gehandicaptenzorg konden zien hoe Kempenhaeghe het voormalige afgelegen instellingsterrein transformeert in een levendige maar beschermde wijk waar onze cliënten samen met hun nieuwe buren wonen.