Maak kennis met:
Afbeelding
Lees voor

dr. W.C.T.M. (Angelique) Pijpers

Neuroloog/somnoloog

Angelique Pijpers heeft zich binnen de patiëntenzorg toegelegd op de zorg voor (jong) volwassen patiënten met parasomnie en patiënten met slaapstoornissen in combinatie met neurologische aandoeningen, waar onder epilepsie en de ziekte van Parkinson.

Zij is daarnaast coördinator van het zorgprogramma Neurologische slaapstoornissen en samen GZ-psycholoog/somnoloog Geert Peeters coördinator van het zorgprogramma Insomnie- en circadiane ritmestoornissen. Zij streeft er naar haar kennis in begrijpelijke taal te delen met haar patiënten. 

Behalve patiëntenzorg verricht Angelique Pijpers diverse neventaken. Zij is aanspreekpunt voor de verdiepingsstage slaapgeneeskunde voor neurologen-in-opleiding. Verder is zij lid van de werkgroep communicatie van Slaap Vereniging Nederland en Nederlands afgevaardigde voor de wetenschappelijke beroepsvereniging neurologie in het wetenschappelijk panel voor slaap/waakstoornissen van de European Academy of Neurology.

Ook is zij voorzitter van de lokale Medisch Ethische Toetsingscommissie van Kempenhaeghe, een commissie die de aanpak van wetenschappelijk onderzoek waarbij patiënten of gezonde proefpersonen zijn betrokken, beoordeelt.

Aandachtsgebieden

  • Parasomnie
  • Slaapstoornissen bij neurologische aandoeningen
  • Rusteloze benen syndroom
  • Chronische insomnie

Publicaties

  • laatste 2 jaar, maandelijkse update

Brain Glucose Metabolism Heterogeneity in Idiopathic REM Sleep Behavior Disorder and in Parkinson's Disease

Auteurs Arnaldi D, Meles SK, Giuliani A, Morbelli S, Renken RJ, Janzen A, Mayer G, Jonsson C, Oertel WH, Nobili F, Leenders KL, Pagani M. Collaborators: Sittig-Wiegand E, Depboylu C, Reetz K, Overeem S, Pijpers A, Reesink FE, van Laar T, Teune LK, H?ffken H, Luster M, Timmermann L, Kesper K, Adriaanse SM, Booij J, Sambuceti G, Girtler N.
Reeks J Parkinsons Dis 2019; 9(1): 229-239. doi: 10.3233/jpd-181468
Bekijk publicatie

Prescription Drugs Used in Insomnia

Auteurs Dujardin S, Pijpers A, Pevernagie D
Reeks Sleep Medicine Clinics 2018; 13(2): 169-182. doi: 10.1016/j.jsmc.2018.03.001
Bekijk publicatie

Sleep related breathing disorders and indications for polysomnography in preterm infants.

Auteurs Joosten K, de Goederen R, Pijpers A, Allegaert K
Reeks Early Hum Dev. 2017 Oct;113:114-119. doi: 10.1016/j.earlhumdev.2017.07.005. Epub 2017 Jul 12.
Bekijk publicatie