Altijd een stapje meer voor de patiënt
Lees voor

"Echt met mensen in gesprek gaan"

Toen verpleegkundige Imke afstudeerde, zag ze haar toekomst voor zich in een ziekenhuis. Toch werkt ze inmiddels al bijna vijftien jaar in Kempenhaeghe.

“De setting is hier echt totaal anders”, licht Imke haar keuze toe. “In een ziekenhuis liggen mensen veel in bed. De nadruk ligt op lichamelijke problemen en verpleegkundig handelingen. Bij Kempenhaeghe liggen mensen juist zo min mogelijk in bed. We proberen zo veel mogelijk het ritme van thuis aan te houden.”

Lees voor

Begeleiden

“Tijdens een opname proberen we te ontdekken wat er met een patiënt aan de hand is. Dat kan epilepsie zijn, maar ook een psychische aandoening. In beide gevallen moet een patiënt zijn of haar leven anders inrichten. Mensen daarbij helpen en begeleiden, echt het gesprek aan gaan, dat vind ik het leukste aan mijn vak.”

De omgang met patiënten is steeds weer anders. “De ene keer ligt het accent op verzorging en de andere keer meer op begeleiding. En in die begeleiding zitten ook weer grote verschillen. Patiënten gaan elk op hun eigen manier om met de situatie. Het is ook niet altijd doen wat de patiënt van je vraagt. Soms moet je juist grenzen aangeven om iemand verder te helpen.”

Lees voor

Vertrouwen

Het intensieve patiëntencontact maakt het werk voor Imke extra waardevol. Vooral als ze ziet dat haar bijdrage iets betekend heeft. “Het zijn soms kleine dingen. Een oprecht dankjewel na een gesprek. Of wanneer iemand aangeeft dat jouw hulp écht geholpen heeft. Ook binnen het team vind ik dat soort dingen heel belangrijk. Als collega’s heb je samen de zorg voor de patiënten. Om dat goed te doen, moet je op elkaar kunnen vertrouwen.”

Lees voor

Meedenken in de VAR

Naast verpleegkundige is Imke ook voorzitter van de Verpleegkundige Adviesraad (VAR), een orgaan dat namens alle verpleegkundigen met de raad van bestuur meepraat en meedenkt over de ontwikkeling van het vak in Kempenhaeghe. Iets wat ze met veel passie doet.

 “Als VAR zijn we betrokken bij beleidsvraagstukken. We denken actief mee en leveren input vanuit de praktijk. Zo dragen we bij aan de kwaliteit van onze zorg.” Ook bij dit onderdeel van het werk staat de zorgvrager voor Imke centraal. “Bij alles wat we als VAR doen, vragen we ons af: wat is de meerwaarde voor de patiënt? We zoeken continu naar manieren om met onze kennis en kunde aan te sluiten op de behoefte van de zorgvrager. Het resultaat zie je weer terug in de praktijk. Die wisselwerking is echt heel mooi om te zien.”