Samen staan we sterk
Lees voor

e/MTIC: Innoveren en technisch vernieuwen

In juni 2018 zijn Kempenhaeghe, Technische Universiteit Eindhoven, Philips, Máxima Medisch Centrum en Catharina Ziekenhuis gaan samenwerken in e/MTIC (Eindhoven MedTech Innovation Center).

Doel is versnelling van medische innovaties en technische vernieuwing in de gezondheidszorg. Binnen e/MTIC zijn zo'n honderd promovendi aan het werk, samen met experts en wetenschappers van de deelnemende partijen.

 

Lees voor

Vitaliteit

Onderzoek op het gebied van gezondheid en vitaliteit is een van de speerpunten van de samenwerking. Daarin past ons onderzoek en werk naar gezonde slaap en slaapstoornissen heel goed. Een hoofdpunt hierbij is de ontwikkeling van verantwoorde diagnostische slaapmeting in de thuissituatie. Namens Kempenhaeghe is somnoloog prof. dr. Sebastiaan Overeem lid van de e/MTIC Stuurgroep.

Lees voor

Ontwikkeltijd versnellen

De partners verwachten de ontwikkeltijd van research tot resultaat voor de patiënt te verkorten van vijftien jaar of langer naar vijf à acht jaar. Dat gebeurt onder andere door de uitwisseling van onderzoeksresultaten en het oprichten van een regiobrede METC (Medisch Ethische Toetsings Commissie) specifiek voor medische technologie. Dat leidt weer tot wetenschappelijke en technologische doorbraken waardoor veelvoorkomende ziektebeelden sneller zijn vast te stellen en te behandelen.

Het samenwerkingsverband is een hightech gezondheidsinnovatie-ecosysteem dat onderzoek zal stimuleren, een efficiënte operationele omgeving voor klinische validatie van de innovaties zal opleveren, en de financiering voor projecten zal vergemakkelijken.

 

Lees voor

Innovatie van slaapregistratie

Slaapmeting dichtbij de patiënt brengen is een fundamenteel onderzoeksgebied waaraan het Centrum voor Slaapgeneeskunde sinds 2016 samenwerkt met Philips en de TU/e-faculteiten Industrial Design en Electrical Engineering. Wetenschappelijk onderzoek naar en innovatie van deze ‘Advanced sleep monitoring’ gebeurt nu met dezelfde partijen onder de vlag van e/MTIC.

Lees voor

Draadloos, mobiel meten

Doel is uiteindelijk in de comfortabele thuisomgeving van de patiënt een betrouwbare slaapregistratie te kunnen doen. Tot nu is het nodig om voor een slaapregistratie tal van sensoren aan te brengen bij de patiënt en deze in de kliniek te observeren. Wel is de techniek inmiddels zo ver gevorderd dat patiënten  tijdens een opname niet meer ‘vast zitten’. De koppeling met de registratiesystemen verloopt nu draadloos via Wifi waardoor de patiënt zich vrijer kan bewegen. 

Het doel is te komen tot diagnostische communicatieve applicaties die diagnostiek op afstand in de eigen thuisomgeving van de patiënt mogelijk maken. Dat brengt de zorg niet alleen letterlijk dichterbij de patiënt maar leidt ook tot betrouwbaarder uitkomsten van onderzoek.