Over impact, doorzettingsvermogen en kansen
CSG Anne Kandelaars 2w FHP1949
Lees voor

“Ik heb weer energie om met plezier te functioneren"

Anne Kandelaars (29) weet niet beter of ze slaapt slecht. Al sinds haar vroege jeugd wordt ze geplaagd door nachtelijke waanbeelden en extreem enge dromen. Lange tijd wist ze zich staande te houden, tot het moment waarop het écht niet meer ging. Sinds 2012 is Anne onder behandeling bij de slaappoli van Kempenhaeghe.

Anne: “Mijn ouders maakten nooit een punt van mijn slaapproblemen. Ik groeide op met het idee dat het gewoon bij mij hoorde. Iedereen in mijn omgeving wist ervan.”

Lees voor

Besef

Het keerpunt kwam in 2012. Anne studeerde aan de School voor Journalistiek en woonde samen met haar toenmalige vriend. “Ik heb geen controle over wat ik doe in mijn slaap, maar destijds herinnerde ik het me de volgende dag vaak wel. Zo ook toen ik op een nacht ‘wakker’ werd en mijn vriend naast me zag liggen, maar niet geloofde dat hij het was. Ik was angstig en probeerde hem weg te krijgen. De volgende morgen schrok ik heel erg. Wat als ik hem iets aan had gedaan? Toen besefte ik dat ik hulp nodig had.”

Lees voor

Vicieuze cirkel

Via de huisarts kwam Anne gelukkig snel bij Kempenhaeghe terecht, waar de neuroloog al na enkele onderzoek de vinger op de zere plek wist te leggen. “Ik bleek een non-REM parasomnie te hebben, wat inhoudt dat mijn diepe slaap verstoord is”, legt Anne uit. “Daardoor kom ik ’s nachts niet tot rust en raak ik steeds meer vermoeid, tot op het punt waarop ik overdag niet meer kan functioneren. Het is een vicieuze cirkel die maakt dat je steeds slechter slaapt en dus steeds meer klachten krijgt.”

Lees voor

Medicatie en leefwijze

Met medicatie kreeg Anne gelukkig grip op de situatie. “Het lost mijn probleem niet op, maar maakt de kans dat de stoornis ’s nachts optreedt wel een stuk kleiner. Samen met de nodige aanpassingen in mijn leefwijze heeft dat ervoor gezorgd dat ik weer energie heb om met plezier te functioneren, zowel op het werk als privé.”

Lees voor

Jezelf leren corrigeren

Over de begeleiding door Kempenhaeghe is Anne zeer te spreken: “Ik stel van nature veel vragen en daar krijg ik gelukkig alle ruimte voor. Bovendien geven ze duidelijke uitleg, bijvoorbeeld over het belang van een goede slaap-waakhygiëne. Slaap wordt hier benaderd als een ’24-uurs ding’: om ’s nachts beter te slapen moet je overdag rustpunten inbouwen. Zo leer ik mezelf te corrigeren en heb ik zo min mogelijk last van mijn slaapstoornis.”

ACE Anne Kandelaars 2w FHP1929
Lees voor

Meedenken

Op dit moment is de situatie onder controle. Regelmatig is er telefonisch contact met de neuroloog. “De boodschap is steeds: ‘houd rekening met je slaapstoornis maar laat je er niet door beperken’. Ze luisteren echt naar wat ik belangrijk vind en denken met me mee. Bijvoorbeeld als ik een verre reis wil maken en opzie tegen de jetlag. Maar ook als ik aangeef dat ik de medicijnen op termijn graag wil afbouwen. Alles is bespreekbaar.”

Lees voor

Balans vinden

Toch blijft het lastig, zo’n slaapstoornis. Annes leven ziet er dan ook anders uit dan dat van leeftijdsgenoten. “Ik ga elke avond op dezelfde tijd naar bed, ook in het weekend. Een nacht doorhalen zit er voor mij niet in. Qua werk ben ik minder stressbestendig, maar wel even ambitieus als mijn collega’s. Ik moet steeds afwegen: wat doe ik wel en wat niet? Kempenhaeghe helpt mij om daar een goede balans in te vinden.”