Eerste hulp bij epilepsie-aanvallenAdviezen bij slaapproblemen
Lees voor

Handboeken/protocollen

Sleep Disorders in Neurology - A practical approach

Auteurs
Sebastiaan Overeem MD, PhD
Verbonden aan het Centrum voor slaapgeneeskunde Kempenhaeghe te Heeze en afdeling Neurologie Universitair Medisch Centrum St. Radboud, Nijmegen.
 
Dr. Paul Reading, afdeling Neurologie, James Cook University Hospital Middlesbrough, Engeland.

Slaapstoornissen in de neurologie, een praktische aanpak
Het boek ‘Sleep Disorders in Neurology’ gaat over slaapstoornissen die voorkomen bij diverse neurologische aandoeningen, bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, Alzheimer of epilepsie. In dit boek geeft een keur aan internationale experts elk op hun vakgebied informatie over slaapstoornissen. De auteurs hebben vanuit hun expertise als respectieve slaapgeneeskundige en neuroloog de informatie bewerkt tot een handzaam boek. Het is vooral een praktisch boek dat elke neuroloog of neuroloog in opleiding die in aanraking komt met slaapstoornissen in de spreekkamer wil hebben liggen.
 
Sleep disorders in Neurology, ISBN 978-1405188432, WileyBlackwell Publishers

 

Behandeling van langdurige slapeloosheid
Auteurs: dr. Ingrid Verbeek & drs. Merijn van de Laar

De auteurs dr. Ingrid Verbeek, slaapdeskundige en drs. Merijn van de Laar, psycholoog, zijn beiden verbonden aan het insomnieteam van Kempenhaeghe.

Behandeling van langdurige slapeloosheid is een protocol voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg die cliënten met langdurige slapeloosheid behandelen.

In dit boek voor therapeuten (incl. dvd met behandelsessies) wordt slapeloosheid niet alleen als symptoom gezien van bijvoorbeeld een onderliggende depressie of angststoornis, maar ook als een apart probleem dat behandeling verdient. Het protocol is gebaseerd op CGT-I (cognitieve gedragstherapie bij insomnie).

Werkboek voor de cliënt
Verbeter je slaap is een bijbehorend werkboek voor de cliënt die kampt met langdurige slapeloosheid. Dit werkboek is te gebruiken naast een kortdurende therapeutische behandeling van langdurige slapeloosheid. Het bevat informatie, formulieren en uitleg die de cliënt tijdens de behandeling nodig heeft.

Doelgroep
Behandeling van langdurige slapeloosheid is bedoeld voor psychologen, psychotherapeuten, psychiaters en andere hulpverleners.

Behandeling van langdurige slapeloosheid| ISBN 978 90 313 7523 3 | Paperback | Prijs € 29,50 | Incl. dvd
Verbeter je slaap| ISBN 978 90 313 7521 9| A4 formaat paperback | Prijs € 17,50

 

Hulpboek Slapeloosheid

Slaapdeskundige Ingrid Verbeek van Kempenhaeghe heeft samen met Ed Klip het boek ‘Slapeloosheid’ geschreven, een zelfhulpprogramma van zes weken dat de lezer zelfstandig kan doorlopen.

Vijf miljoen Nederlanders slapen wel eens slecht, anderhalf miljoen kampt zelfs met langdurige slapeloosheid. Maar wakker liggen hoeft niet meer. Het Boom Hulpboek ‘Slapeloosheid’ biedt een complete cursus waarmee de lezer zelfstandig zijn slaapproblemen kan overwinnen. Met dit boek verschijnt voor de eerste keer in druk de  - geperfectioneerde – methode die al jaren succesvol wordt gebruikt door de Nederlandse Thuiszorgverenigingen.

In zes weken tijd leert u uw – jarenlange – slaapproblemen op effectieve wijze aan te pakken. Het uitgangspunt van de cursus is dat u beter gaat slapen door uw gedrag of houding te veranderen. De opdrachten zijn gebaseerd op de vijf pijlers van de cursus: zelfwaarneming, informatie en adviezen, ontspanning, het doorbreken van inadequaat slaapgedrag en het leren beheersen van gedachten die u wakker houden. Achter in het boek is een cd met ontspanningsoefeningen bijgevoegd.

Bij ‘Slapeloosheid’ hoort de cursus Beter slapen? Doe-het-zelf! Van Teleac, maar het boek is uitstekend zonder deze cursus te gebruiken. Behalve voor de slechte slaper is het boek tevens bestemd voor professionele hulpverleners die geïnteresseerd zijn in algemene informatie over slaap en de gedragstherapeutische behandeling van slaapproblemen.

Meer informatie: www.uitgeverijboom.nl ISBN 978 90 8506 152 6