Eerste hulp bij epilepsie-aanvallenAdviezen bij slaapproblemen
Lees voor

Relatie ontdekt tussen angst en hyperventilatie tijdens de slaap en centrale slaapapneu

Opzienbarende onderzoeksresultaten slaapdeskundigen over ademstilstanden tijdens de slaap.

In het internationaal vooraanstaande tijdschrift Sleep Medicine publiceren slaapdeskundigen van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe en de Universiteit Gent onlangs voor het eerst over hyperventilatie tijdens de slaap in relatie met angst- en paniekaanvallen, waardoor centrale slaapapneu ontstaat. Dit heeft gevolgen voor de behandeling van deze groep patiënten die dan wellicht meer gebaat is met een psychologisch of psychiatrische behandeling dan met de traditionele behandeling door middel van ademhalingsondersteunende apparatuur (CPAP).

Bij een centrale slaapapneu komen vanuit de hersenen te weinig prikkels om te ademen tijdens de slaap. Traditioneel worden patiënten met dit type slaapapneu behandeld met zogeheten CPAP-apparatuur, een toestel dat de luchtdruk in de neus- en keelholte verhoogt waardoor er geen ademstilstand meer optreedt. Echter tijdens nachtelijk slaaponderzoek liet een drietal patiënten tijdens paniek/angstaanvallen en hyperventilatie in de slaap forse ademhalingsstops zien. Een belangrijke ontdekking omdat de behandeling van deze groep patiënten een andere aanpak zou vergen. De onderzoekers verwachten dat deze patiënten vooral psychologisch of psychiatrisch behandeld zouden moeten worden.

De centrale vorm van slaapapneu wordt steeds vaker in Kempenhaeghe en andere slaapcentra gezien. In Kempenhaeghe en de Universiteit Gent zal verder onderzoek worden verricht om na te gaan hoe vaak de combinatie van hyperventilatie tijdens de slaap en centrale slaapapneu in deze patiëntengroep voorkomt. Het is belangrijk dat hyperventilatie tijdens de slaap aandacht krijgt om een optimale behandeling van deze patiënten mogelijk te maken. Immers een verstoorde ademhaling en slechte kwaliteit van de slaap kunnen lichamelijke en geestelijke klachten veroorzaken.