Eerste hulp bij epilepsie-aanvallenAdviezen bij slaapproblemen
Lees voor

Kempenhaeghe slaat kwaliteitsslag met Europese reikwijdte op het gebied van slaapgeneeskunde

Lees meer...

Centrum voor Slaapgeneeskunde telt nu 7 somnologen en 4 somnotechnologen

Negen slaapdeskundigen behaalden de prestigieuze en op Europees niveau (ESRS*) erkende titel van ‘somnoloog’ en ‘somnotechnoloog’. Kempenhaeghe telt hiermee zeven somnologen en vier somnotechnologen en behoort daarmee nationaal en internationaal tot de absolute top op het gebied van slaapgeneeskunde. Kempenhaeghe zet hiermee grote stappen in de ontwikkeling van slaapgeneeskunde als medisch aandachtsgebied. Dat is belangrijk want, zoals prof. dr. Dirk Pevernagie, medisch hoofd van het Centrum voor Slaapgeneeskunde, stelt: “Momenteel kampt 1 op de 10 Nederlanders met slaapproblemen en dat lijkt alleen maar toe te nemen. Slechte slaap wordt weliswaar gevoed door social media en toenemende noodzaak van continue bereikbaarheid, maar niet alles kan alleen maar aan deze invloeden worden opgehangen: er zijn tal van slaapstoornissen die een primair organische oorzaak hebben.”

Slaapgeneeskunde vraagt om een brede kijk op verschillende mechanismen, zowel medisch als psychosociaal, die de slaap nadelig beïnvloeden. Een multidisciplinaire en geïntegreerde aanpak is van belang om ernstigere problemen met de gezondheid en verminderde levenskwaliteit te voorkomen. De behaalde op Europees niveau erkende kwalificaties tonen aan dat het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe het volledige domein van slaapgeneeskunde optimaal beheerst.”

Slaapdeskundigen Kempenhaeghe met titel somnoloog:
-      dr. Hennie Janssen, longarts
-      drs. Geert Peeters, GZ-psycholoog
-      dr. Sebastiaan Overeem, arts-onderzoeker
-      prof. dr. D. Pevernagie, longarts en medisch hoofd
-      Pieter Jan Simons, neuroloog
-      Nele Vandenbussche, eerste kinderarts die titel somnoloog behaald
-      dr. Ingrid Verbeek, slaaptherapeut 

KNF-laboranten Kempenhaeghe met titel somnotechnoloog*):
-      Bertram Hoondert
-      Erik Jansen
-      Joke Peeters
-      Margret Verspaandonk

*) Dit jaar werd de titel somnotechnoloog voor het eerst toegekend.

*)ESRS

De European Sleep Research Society (ESRS), de belangrijkste wetenschappelijke vereniging voor slaapgeneeskunde in Europa, formuleerde reeds eerder richtlijnen voor de accreditatie van slaapcentra. De certificering tot somnoloog en somnotechnoloog past in de Europese plannen om de slaapgeneeskunde verder te professionaliseren. Het examen is bedoeld voor ervaren slaapgeneeskundigen die hun sporen binnen het vakgebied hebben verdiend.

Foto-expositie Astrid Huis van deelnemers Kempenhaeghe op de Plaetse

Lees meer...

.  

'Ik wil nergens anders' is de titel van een prachtige fototentoonstelling. Fotografe Astrid Huis volgde een jaar lang zes deelnemers van Kempenhaeghe tijdens hun dagbesteding op 'De Plaetse' (natuurgebied De Strabrechtse Heide in Heeze). Activiteitenbegeleidster Elly van der Loo: "Astrid heeft onze deelnemers gefotografeerd als mens, niet als iemand met een handicap." De titel 'Ik wil nergens anders' is een typerende uitspraak van een van de bewoners.

 

De tentoonstelling van de foto's van Astrid Huis is te bewonderen in de schaapskooi op De Plaetse. Bezichtigingen met een rondleiding zijn mogelijk op:
dinsdag 30 september 10.30 – 11.30 uur
dinsdag 7 oktober 10.30 – 11.30 uur
donderdag 16 oktober 10.30 – 11.30 uur
dinsdag 4 november 14.00 – 15.00 uur
dinsdag 11 november 14.00 – 15.00 uur

Vooraf aanmelden is niet nodig. Verzamelen bij het Heidecafé (waar ook het boek voor €20,- te koop is).

 

 

 

Vier- of vijfdaags Epilepsie Programma tijdens Landelijke Partnerdag Epilepsie

Lees meer...

Op zaterdag 4 oktober aanstaande houdt de Partner Contactgroep in  Ede een landelijke dag met als thema’s: ‘epilepsie in het gezin’ en ‘Vier- of Vijfdaags Epilepsie Programma’ (VEP). Tijdens deze dag geven diverse deskundigen van het Academisch Centrum voor Epileptologie vanuit Kempenhaeghe uitleg en men kan deelnemen aan workshops.

Deze landelijke dag is vooral gericht op de impact van epilepsie in je relatie en gezin; het omgaan met en de beleving van de aanvallen.

Deze dag is bedoeld voor partners, mensen met epilepsie en kinderen van een ouder met epilepsie (vanaf 6 jaar). Maar ook voor professionals en andere belangstellenden.

Aanmelden kan bij voorkeur per e-mail via Partners@epilepsievereniging.nl of via (0318) 420351 / (055) 3664028.

Meer informatie is te vinden op de website van de Epilepsie Vereniging Nederland.

http://www.epilepsievereniging.nl/activiteiten/landelijke-partnerdag-epilepsie/

 

 

Proviloop 5 oktober 2014, inschrijvingen geopend

Lees meer...


Op zondagochtend 5 oktober 2014 wordt de tweede Proviloop gehouden, een hardloopevenement met verschillende afstanden. Er wordt een prachtig parcours afgelegd door Sterksel en omgeving dat over verharde en overharde weg loopt. Iedereen kan eraan meedoen. De start is om 10.30 uur. Er is een gezamenlijke warming-up om 10.10. Er kan gekozen worden uit diverse afstanden: 3, 6, 9 en 12 kilometer. Vlak voor de start van de Proviloop is er een Kempy-loop van maximaal 500 meter speciaal voor de kinderen en bewoners van Kempenhaeghe.

Inschrijven kan via bijgevoegde link: www.inschrijven.nl

Ps. Wellicht een mooie voorbereiding voor de marathon Eindhoven 2014.

NOLK jaarvergadering 30 oktober in Kempenhaeghe

Lees meer...

Donderdag 30 oktober wordt de jaarvergadering NOLK*) op Kempenhaeghe gehouden.

Op het programma staan diverse boeiende presentaties, ledenvergadering en is er ruimte voor het spreken van collega's. Binnenkort verschijnt het programma. Kijk ook op www.NOLK.info

*) NOLK is een netwerk van instellingen en professionals op het gebied van onvoldoende verklaarde lichamelijk klachten (OLK). Het bundelt de krachten zodat de kwaliteit van behandeling, scholing en onderzoek verbetert.

Succesvolle zelfmanagementcursus Leven met epilepsie

Lees meer...

Wilt u ook meer grip op uw epilepsie? Doe mee met de zelfmanagementcursus.

De eerste cursus is succesvol verlopen. Binnenkort starten er nieuwe cursussen in Heeze, Maastricht en Nijmegen. De cursus is gratis en reiskosten worden vergoed. Belangstelling? Mail ZMILE@kempenhaeghe.nl of bel naar (040) 2279263 (mevrouw Linssen). U kunt ook uw behandelend neuroloog benaderen voor meer informatie over het onderzoek.

Kempenhaeghe zoekt 100 mensen met epilepsie die mee willen werken aan een onderzoek naar zelfmanagementinterventie voor 'leven met epilepsie.' Voor dit medisch-wetenschappelijk onderzoek wordt onderzoek gedaan naar een speciaal ontwikkeld programma waarbij mensen met epilepsie werken aan het groter maken van hun kennis en vaardigheden rondom epilepsie.
De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten en wordt gratis aangeboden. De eerste bijeenkomst is inmiddels succesvol verlopen. Er is nog ruimte om deel te nemen aan een cursus in Heeze en binnenkort starten er ook cursussen in Maastricht en Nijmegen. Reiskosten worden vergoed. 
 

Wetenschappelijke NVS-vergadering

Lees meer...

De landelijke Werkgroep Nervus Vagus Stimulatie (NVS) organiseert samen met de Vlaamse NVS werkgroep een wetenschappelijke jaarvergadering NVS. Deze wordt op donderdag 9 oktober in Kempenhaeghe gehouden. Diverse sprekers, o.a. van het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe en Maastricht MUC+ geven een update van klinisch en preklinisch onderzoek, preklinisch en casuïstiek.

Ziehier voor programma

 

Landelijke dag EMB gedragsdeskundigen en onderzoekers 3 november

Lees meer...

Het Platform Ernstig Meervoudig Gehandicapten (EMG) organiseert op 3 november in Kempenhaeghe een landelijke dag EMB gedragsdeskundigen en onderzoekers. Petri Embregts, hoogleraar Mensen met een verstandelijke beperking, spreekt plenair over hoe onderzoek en praktijk elkaar kunnen versterken. Gesprekthema’s op deze dag zijn: gedragsproblemen, ouders en professionals, slapen, zorg en dwang, epilepsie en medicatie en de rol van de gedragsdeskundige, domotica, puberteit en EMB, epilepsie en dagbesteding. Het congres wordt geleid door deskundigen vanuit diverse organisaties, waaronder slaap- en epilepsiedeskundigen van Kempenhaeghe. Voor meer informatie en opgeven zie bijgaand programma of http://www.platformemg.nl/agendapunten/landelijke-dag-emb-gedragsdeskundigen-en-onderzoekers-2/

Kempenhaeghe genomineerd als beste werkgever 2014

Lees meer...

Kempenhaeghe is genomimeerd in de top 100 beste Werkgevers Award 2014.  Kempenhaeghe is ook een van de twaalf VGN-organisaties die in de top 50 staat. Wij zijn trots op het feit dat onze werknemers Kempenhaeghe waarderen als werkgever. 

Op dinsdag 7 oktober maken Effectory en Intermediair bekend wie zich de Beste Werkgever van Nederland mag noemen.

Genomineerden voor Beste Werkgevers Awards 2014 bekendZie ook de website van Effectory en website VGN

 

 

Transitiepoli begeleidt jongeren met epilepsie naar volwassenheid

Lees meer...

Subsidie Provincie aan Kempenhaeghe

Jongeren met epilepsie op een verantwoorde manier begeleiden naar volwassenheid. Dat is het primaire doel van de transitiepolikliniek epilepsie van Kempenhaeghe, expertisecentrum voor epilepsie, slaapgeneeskunde en neurocognitie. Voor het project ‘Transitie naar zelfstandigheid’, waarbij die begeleiding zich niet alleen toespitst op medische zaken, maar ook op sociaal-maatschappelijke factoren, krijgt Kempenhaeghe een provinciale subsidie van 219.444 euro.

De transitiepoli, die in januari 2012 startte, moet de overgang van behandeling van kinderen door diverse specialisten naar behandeling van volwassenen door vaak maar één specialist goed vorm geven. Daardoor wordt het voor jongeren mogelijk om zo zelfstandig mogelijk verder te kunnen met hun leven als jong-volwassene met epilepsie.

Epilepsie ontstaat voor een groot deel van de patiënten al in de kindertijd. Rond de achttiende verjaardag gaat de zorgverlening – zeker buiten de gespecialiseerde epilepsiezorg - over van de multidisciplinaire kindzorg naar een meer solistisch werkende aanpak van één specialist. Neuroloog dr. Anton de Louw, medisch hoofd epileptologie van Kempenhaeghe: “Die overgang blijkt vaak abrupt en problematisch te verlopen. Door kinderen hier goed op voor te bereiden, verbetert hun toekomstperspectief. In Kempenhaeghe is daarom gestart met een pilot ‘transitiepolikliniek’. Met een team van een neuroloog, gedragswetenschapper, maatschappelijk werker en onderwijskundig consulent worden de situatie en de mogelijkheden en kansen van patiënten in kaart gebracht.”

Zelfstandigheid
De jongeren worden door de poli niet alleen medisch maar ook psychosociaal en maatschappelijk begeleid naar zelfstandigheid. Dan gaat het om het omgaan met hun ziekte, maar ook om zaken als passende opleiding en beroepskeuze. De verwachting is dat ze daardoor minder zorg nodig hebben en mogelijk minder gebruik maken van maatschappelijke voorzieningen. Mogelijk is de aanpak in de toekomst uit te rollen voor andere chronische aandoeningen.

“Je leert jezelf goed kennen”
“Jongeren met epilepsie kampen vaak met bijkomende problemen op bijvoorbeeld cognitief en emotioneel gebied”, vertelt professor dr. Bert Aldenkamp, hoogleraar epilepsie en neurocognitie en hoofd Gedragswetenschappelijke Dienst. “Daardoor komt vaak hun zelfredzaamheid in het gedrang. Dat kan gaan om zaken zoals bijvoorbeeld dagelijkse verzorging, het ontwikkelen van een eigen identiteit, werk of school en toekomstmogelijkheden.”

De tot nu toe bereikte resultaten van de bijzondere poli zijn positief. 85% van de jongeren en hun ouders die de transitiepoli hebben bezocht, was tevreden. “Je krijgt een goed beeld van hoe je er op een bepaald moment voor staat” en “Je leert jezelf goed kennen” zijn uitspraken van deelnemers. Jongeren en ouders herkennen ook het probleem dat de kinderen door hun aandoening altijd met zorg zijn omringd en nauwelijks of niet voorbereid zijn op zelfstandigheid.  

Middelen ‘leefbaarheid@Brabant’
Manager Onderzoek en Ontwikkeling dr. Laura Gottmer licht toe: “Het project waarvoor de Provincie subsidie verleent, richt zich op het analyseren van de maatschappelijke effecten van de transitiepolikliniek en op de patiënten zoals de effecten op de kwaliteit van leven, arbeidsparticipatie en coping. Vooral en uniek voor een gezondheidszorginstelling wordt de stap naar de maatschappij gemaakt.  Doel van het project is om op zoek te gaan naar partners in Brabant met wie een samenwerking tot stand kan worden gebracht om de jongeren met epilepsie optimaal te begeleiden. Dit is belangrijk voor de jongeren, maar ook voor hun omgeving. Dit past natuurlijk ook goed in de trend om de zorg meer lokaal via maatschappelijke partners in te richten.

De Provincie verstrekte de subsidie vanuit Leefbaarheid@Brabant. Dit programma stimuleert innovatieve aanpak van leefbaarheid. Daardoor kunnen burgers, ondernemers, en regionale netwerken gezamenlijk aan de slag gaan met leefbaarheidsvraagstukken. Gedeputeerde Brigite van Haaften (Cultuur en Samenleving): “Mensen langer zelfstandig laten wonen is niet alleen noodzakelijk, maar ook heel goed voor de leefbaarheid. Als dit project succesvol is, kan dat een stimulans zijn om op meer plekken een dergelijke aanpak te starten. Daar zijn we naar op zoek, en als we deze kennis met elkaar delen, werken we samen aan een leefbaar Brabant.“

Kempenhaeghe werkt in het project samen met onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en Epilepsievereniging Nederland.

Uitbreiding Centrum voor Slaapgeneeskunde in Oosterhout

Lees meer...

De verdere uitbreiding van het Centrum voor Slaapgeneeskunde (CSG) in de Hans Berger Kliniek in Oosterhout is een feit nu de slaapdiagnostiek is opgestart, twee jaar nadat op deze locatie een polikliniek van het CSG werd geopend. Met de opnamefaciliteiten voor slaaponderzoek is het zorgaanbod van het CSG in Oosterhout compleet. Sinds 12 mei verbleven de eerste slaappatiënten in dit nieuwe opnamecentrum. Met deze uitbreiding kan Kempenhaeghe een grote regio in het zuid-westen van Nederland bedienen. Alleen heel gespecialiseerde onderzoeken gebeuren exclusief in Heeze. Medisch hoofd en somnoloog prof. dr. Dirk Pevernagie: “We zijn als team trots op de nieuwe mogelijkheden in Oosterhout die ruimte geven voor uitbreiding van patiëntenstromen en klinisch-diagnostische activiteiten waarmee Kempenhaeghe zich verder kan verankeren in de zuidelijke regio’s van Nederland.”

Kempenhaeghe benoemt drs. Nico Geurts als bestuurder

Lees meer...

De raad van toezicht van Stichting Kempenhaeghe heeft drs. Nico Geurts benoemd tot lid van de raad van bestuur. De huidige voorzitter van de raad van bestuur ir. Ike Bomer, gaat 1 december a.s. met pensioen. Nico Geurts treedt komend najaar in dienst en zal successievelijk de inhoudelijke portefeuilles van Ike Bomer overnemen. Dr. Marlène Chatrou, die sinds maart 2012 als bestuurder is verbonden aan Kempenhaeghe, wordt per 1 december a.s. voorzitter van de raad van bestuur.

Nico Geurts werkt nu als bestuurder van de stichting JeugdGezondheidsZorg Zuid Holland West. Hij bekleedde hiervoor diverse directie- en bestuursfuncties in de (geestelijke, forensische en somatische) gezondheidszorg.

Kempenhaeghe, TU/e en Philips ontwikkelen innovatieve methoden om slaap te monitoren

Lees meer...

Het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe werkt samen met Philips en TU/e aan innovaties om slaappatiënten langdurig thuis te monitoren

Somnologen prof. dr. Dirk Pevernagie, medisch hoofd en dr. Sebastiaan Overeem, coördinator wetenschap van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe,  verheugen zich in een bijzondere wetenschappelijke samenwerking met Philips en Technische Universiteit Eindhoven TU/e, waarin nieuwe methoden worden ontwikkeld voor de diagnostiek en behandeling van slapeloosheid en ademhalingsgerelateerde slaapstoornissen. Dirk Pevernagie: “Deze samenwerking past uitstekend in de topklinische zorg die ons expertisecentrum op het gebied van slaap verleent en levert nieuwe mogelijkheden om de zorgverlening en het persoonlijk welzijn van onze patiënten te verbeteren.”

Ongeveer tien procent van de bevolking kampt met slaapproblemen wat tot ernstige neveneffecten zoals diabetes of cardiovasculaire aandoeningen kan leiden. De huidige diagnosetechnieken zijn complex, kunnen slechts toegepast worden gedurende 1 of 2 nachten, en analyseren vaak slechts een deel van het onderliggende ziekteproces. Samen met het Kempenhaeghe ontwikkelen Philips en TU/e innovaties waarmee de onderliggende ziekteprocessen directer worden gemeten en waarmee langdurig monitoren van de slaap in de thuissituatie mogelijk wordt. Daarnaast worden deze nieuwe diagnosetechnieken gebruikt om het behandelproces continu aan te sturen.

Het onderzoek vormt een onderdeel van een grootschalig strategisch samenwerkingsverband tussen Philips en de TU/e dat is gericht op de versnelde ontwikkeling van digitale innovaties op het gebied van gezondheidszorg, verlichting en datawetenschap. 

Zie ook persbericht van 3 juni 2014 Philips en TU/e nemen initiatief voor digitale innovatie voor gezondheidszorg, verlichting en datawetenschap.

http://www.tue.nl/universiteit/nieuws-en-pers/nieuws/03-06-2014-philips-and-tue-have-announced-a-strategic-cooperation/ 

 

http://www.cursor.tue.nl/nieuwsartikel/artikel/tue-en-philips-lanceren-strategisch-samenwerkingsverband/

http://www.newscenter.philips.com/nl_nl/standard/about/news/press/2014/20140603-Philips-en-TUe-nemen-initiatief-voor-digitale-innovatie-voor-gezondheidszorg-verlichting-en-datawetenschap.wpd#.U43P0_l_t6U

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leerlingen prokkelen in Kempenhaeghe

Lees meer...

Van maandag 2 t/m zaterdag 7 juni is het landelijke Prokkelweek. Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand mét een verstandelijke beperking en iemand zonder. Op donderdag 5 juni prokkelen leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool St. Andreas in Budel-Dorplein bij de bewoners van De Bongerd op de locatie Providentia Kempenhaeghe. Tussen 10.30-11.30 komen de leerlingen hun ‘lessen in geluk’  in de praktijk brengen. Zij beginnen met een voordracht uit hun musical en delen lekkere hapjes uit. Hierna lezen zij een verhaal voor en doen spelletjes met de bewoners.

Netwerkverstoringen bij kinderen met rolandische epilepsie

Lees meer...

Promotieonderzoek naar samenhang kinderepilepsie en taalproblemen

Rolandische epilepsie is de meest voorkomende kinderepilepsie waarbij aanvallen ontstaan vanuit de sensomotorische hersenschors, die de beweging aanstuurt. Uit verschillende studies blijkt dat deze vorm van epilepsie samengaat met taalproblemen bij kinderen. Door middel van geavanceerde MRI-technieken ontdekte R. Besseling in zijn promotieonderzoek dat de sensomotorische hersenschors verbonden is met bepaalde taalcentra. Bij rolandische epilepsie zouden de aanvallen via deze verbinding dus kunnen uitstralen naar de taalcentra. Inderdaad bleek dat deze verbinding bij rolandische epilesie is verstoord en hoe groter de verstoring, hoe lager het taalniveau. Nu beter bekend is hoe deze epilepsie in de hersenen werkt, kan worden uitgezocht hoe deze kinderen meer gericht kunnen worden behandeld.

Rolandische epilepsie bij kinderen wordt van oudsher als benigne (goed behandelbaar) aangeduid omdat de aanvallen relatief mild zijn en vooral ’s nachts optreden. Bovendien verdwijnen de aanvallen spontaan rond de leeftijd van 16 jaar. Echter er zijn steeds meer  wetenschappelijke studies die laten zien dat rolandische epilepsie samengaat met leerproblemen. Vandaar dat nader onderzoek belangrijk is. De link tussen epilepsie en cognitie is een belangrijke pijler van een onderzoeksgroep van artsen en technici van Kempenhaeghe en de afdeling radiologie van het Maastricht UMC+ onder leiding van prof. dr. B. Aldenkamp en waar René Besseling deel van uitmaakt. Met de nieuwe inzichten uit het promotieonderzoek zijn belangrijke stappen gezet om te begrijpen hoe rolandische epilepsie en taalproblemen samenhangen. Er is nader onderzoek nodig om de inzichten om te zetten in therapie.

Biomedisch ingenieur ir. René M.H. Besseling promoveerde vrijdag 4 april aan de Faculteit of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht met het onderzoek “Brain wiring and neuronal dynamics; advances in MR imaging of focal epilepsy”.

Formele ondertekening samenwerkingsovereenkomst nieuw Academisch Centrum voor Epileptologie

Lees meer...

Ir. N. Bomer, voorzitter raad van bestuur Kempenhaeghe  en  drs. G.J.H.C.M. Peeters, voorzitter raad van bestuur Maastricht UMC+

Op 17 maart ondertekenden ir. N. Bomer en drs. G. Peeters de formele samenwerkingsovereenkomst van het Academisch Centrum voor Epileptologie.

Het Academisch Centrum voor Epileptologie (ACE) is het nieuwe samenwerkingsverband tussen Kempenhaeghe en het Maastricht UMC+ dat op 1 januari 2014 is gestart. Een uniek centrum dat leidend wil zijn in de gespecialiseerde epilepsiezorg. Het doel van de samenwerking is diagnostiek en behandeling van epilepsie naar een hoger plan te tillen om zodoende de nog steeds grote groep van kinderen en volwassenen met een moeilijk te behandelen vorm van epilepsie verder te kunnen helpen. Voor de patiënten heeft de overgang naar het nieuwe centrum geen praktische gevolgen, zij behouden hun huidige behandelaar en blijven dezelfde polikliniek bezoeken.

 

Dokter Ruttenpark straatnaam nieuwe wijk Providentia

Lees meer...

 

Afgelopen week is door burgemeester Verhoeven van de gemeente Heeze-Leende en door de raad van bestuur van Kempenhaeghe het straatnaambord 'Dokter Ruttenpark' overhandigd aan de inmiddels 101-jarige dokter Rutten. 'Dokter Ruttenpark' wordt de straatnaam van de weg rondom het groene hart van de nieuwe wijk op Providentia in Sterksel. Dokter Rutten was de eerste geneesheer-directeur van Kempenhaeghe/Providentia in de periode 1942 - 1978.