Eerste hulp bij epilepsie-aanvallenAdviezen bij slaapproblemen
Lees voor

Wat is een epileptische aanval?

Hersenen

Epilepsie is een aandoening met typische aanvallen waarbij controle over bepaalde lichaamsfuncties tijdelijk weg is. Een epilepsieaanval is het gevolg van een soort ‘kortsluiting’ in de hersenen. Miljarden hersencellen geven via elektrische prikkels opdrachten aan lichaam en geest. Bij mensen met epilepsie raken hersencellen plotseling overactief.

Epilepsie kan aangeboren zijn of later optreden en zich op elke leeftijd openbaren. Naar schatting hebben ruim 100.000 mensen in Nederland epilepsie. Bij mensen met een verstandelijke beperking komt epilepsie relatief vaker voor.

Epilepsieaanval

Epileptische aanvallen kunnen heel verschillend zijn in vorm en hevigheid, afhankelijk van waar in de hersenen zich de storing voordoet.
Lees meer...
Epileptische aanvallen kunnen heel verschillend zijn in vorm en hevigheid, afhankelijk van waar in de hersenen zich de storing voordoet. Ook de duur en de frequentie waarin de epilepsieaanvallen voorkomen verschilt per patiŽnt. Soms zijn de aanvallen zo subtiel dat de buitenwereld ze nauwelijks opmerkt. Maar een patiŽnt kan ook verkrampt neervallen.  Aanvallen worden verdeeld in:
  1. partiŽle aanvallen, waarbij er een stoornis is in ťťn deel van de hersenen. 
  2. gegeneraliseerde aanvallen, waarbij de stoornis zich gelijktijdig in beide hersenhelften voordoet. Er is dan altijd een verlies van bewustzijn.
Vaak kan de patiŽnt zich niet precies herinneren wat er tijdens de epilepsieaanval is gebeurd.

Oorzaak van epilepsie

Epilepsie kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
Lees meer...
Epilepsie kan verschillende oorzaken hebben, zoals:†
  • hersenbeschadiging tijdens de geboorte†
  • ontsteking van de hersenen of het hersenvlies†
  • hersenletsel als gevolg van een ongeval†
  • tumor in de hersenen
  • stofwisselingsziekte†
  • afwijkingen aan de bloedvaten†
  • erfelijke aanleg†
Het kan moeilijk zijn om de oorzaak van epilepsie aan te tonen omdat er sprake kan zijn van een combinatie van factoren.