Eerste hulp bij epilepsie-aanvallenAdviezen bij slaapproblemen
Lees voor

Nervus Vagus Stimulatie

Nervus Vagus Stimulatie (NVS) is een behandeloptie voor epilepsie als medicijnen onvoldoende helpen en epilepsiechirurgie niet mogelijk blijkt.

De nervus vagus is een zenuw in de hals die de hersenen verbindt met andere delen van het lichaam.  Prikkeling (stimulatie) van deze zenuw kan epileptische aanvallen verminderen. Direct onder de huid of onder de borstspier wordt een apparaatje (stimulator) aangebracht, dat via een elektrode wordt verbonden met de nervus vagus. De stimulator wordt via een soort van afstandsbediening ingesteld en geeft op bepaalde momenten een prikkel. De behandeling kan geschikt zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Bij circa 30% van de patiënten verminderen de aanvallen, in ernst, duur en/of frequentie. Er zijn weinig bijwerkingen. Gebruikers ervaren vaak meer kwaliteit van leven.

Het Academisch Centrum voor Epileptologie speelt een rol in de selectie van kandidaten voor NVS. De plaatsing van de stimulator gebeurt in een ziekenhuis dat beschikt over de bevoegdheid om NVS-stimulatoren te implanteren. Het inregelen van de stimulator gebeurt in het Academisch Centrum voor Epileptologie.