Eerste hulp bij epilepsie-aanvallenAdviezen bij slaapproblemen
Lees voor

Ketogeen dieet

Het ketogeen dieet is een behandeloptie voor epilepsie als medicijnen onvoldoende helpen en epilepsiechirurgie niet mogelijk blijkt. Vaak gaat het om kinderen met een moeilijk behandelbare vorm van epilepsie.  

Het ketogeen dieet berust op een vetrijke voeding met weinig koolhydraten en een normale hoeveelheid eiwitten. Het lichaam benut dan vet in plaats koolhydraten als energiebron. Zodoende komen ketogene stoffen vrij. Dat leidt vervolgens tot minder aanvallen.

Bij de ‘MCT-variant’ van het dieet gebruikt het kind naast een uitgekiend dieet van normale voedingsmiddelen een speciale vetemulsie. Het ketogeen dieet vraagt om motivatie, doorzettingsvermogen en discipline. De diëtist begeleidt ouders en kinderen intensief om te leren creatief met het dieet om te gaan. Om kinderen en hun ouders te helpen met het dieet, biedt Kempenhaeghe op www.ketogeenmenu.nl complete dagmenu’s en bijbehorende recepten die zijn gebaseerd op de vetemulsie.

Onderzoek heeft aangetoond dat het ketogeen dieet bij 44% tot 92% van de patiënten die het volgden een positief effect kan hebben. Na zo’n twee jaar wordt het dieet afgebouwd. De toepassing van de behandelmethode wordt intensief begeleid door een neuroloog, diëtist, epilepsieverpleegkundige en kinderarts.