Eerste hulp bij epilepsie-aanvallenAdviezen bij slaapproblemen
Lees voor

Medicijnen tegen epilepsie / Anti-epileptica

De meeste patiënten met epilepsie worden aanvalsvrij met anti-epileptische medicatie. Anti-epileptica onderdrukken de aanvallen. Afhankelijk van het type en de frequentie van de aanvallen en de mogelijke oorzaak en de vorm van epilepsie kiest de neuroloog een medicijn. Als het middel binnen een bepaalde periode niet afdoende blijkt, kiest de arts een ander middel of een combinatie van middelen. 

Als het niet lukt om het juiste medicijn of een combinatie (polytherapie) te bepalen - meestal na inzet van twee tot drie middelen - kan het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe/Maastricht UMC+ als gespecialiseerd centrum voor epilepsie wellicht helpen. De zoektocht naar de juiste (combinatie van) medicatie in een optimale dosering met zo min mogelijk bijwerkingen kan lastig zijn. In Kempenhaeghe is veel expertise beschikbaar over alle beschikbare anti-epileptica en inzet van combinaties daarvan; belangrijk omdat anti-epileptica meestal langdurig, soms levenslang, moeten worden gebruikt.

Samen met academische centra en farmaceuten doet Kempenhaeghe wetenschappelijk onderzoek naar onder meer de werking en bijwerkingen van medicatie.